Cultureel erfgoed

donderdag 28 november 20130 Reacties

Gisteravond was ik bij een lezing van Het Oversticht in de Meerpaal. Het Oversticht is het bureau dat zich in Dronten bezig houdt met architectuur, welstand en monumenten. Een lezing over de boeiende ontstaansgeschiedenis van onze dorpen in de architectuurperiode van de Wederopbouw. Een fascinerend verhaal waarin het ook verbijsterend is om te zien hoe ingrijpend onze dorpen veranderd zijn in onze toch nog zo jonge geschiedenis.

Op enig moment kwam er een plaatje voorbij zoals u dat op de foto hierboven ziet over de scholen. Mijn oog bleef vooral hangen op de foto links onder. Op die foto staan de inmiddels gesloopte Dukdalf en de graansilo’s ‘van Agrifirm’ in het verder volstrekte niets. Dronten 1964.

In het Dronten van 2013 ligt vanavond het voorstel aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor om de ‘Agrifirm-panden’ te gaan slopen. De bedrijfsvoering wordt beëindigd en er staat op deze locatie woningbouw gepland, dus de gebouwen moeten weg in het beeld van burgemeester en wethouders.

Het gebouw aan de Havenkade was en is een baken in het landschap. De zaal kwam gisteravond met verhalen over de vlag op de silo. Als die wapperde wist je dat de schaatbaan open was. Of iemand die als klein kind opgroeide in Dronten en vanaf ’t Harde de verlichte silo’s al kon zien en het groene logo er op, onderscheiden. Hij wist dat hij thuis was zodra hij ‘de groene van Dronten’ kon zien. Mooie verhalen zoals deze bij erfgoed thuis horen.

Maar is al het cultureel erfgoed het beschermend waard? Het Oversticht vond het altijd jammer als er gesloopt wordt. Maar ‘het hangt er vanaf wat er voor terug komt’. Een gebouw dat doet denken aan deze silo’s kon kan de verhalen van de oude, wellicht verdwenen, silo’s blijven doorvertellen.

De raad staat voor de finale afweging: gummen we alle gebouwen op bovenstaande foto uit de geschiedenis of accepteren we dat de tijd voortschrijdt en dingen veranderen, zoals ook de kale vlakte op de foto nu grootdeels is volgebouwd. We staan vandaag voor deze keuze en ik vind dat ongelofelijk ingewikkeld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This