Onderweg terug van de cRRescendo meeting in Kilton Keynes probeer ik weer eens even alles wat ik de laatste dagen heb gehoord op een rij te krijgen in mijn hoofd. Want ondanks dat ik al een paar maanden betrokken ben bij het project is het onmogelijk alle ins en outs te kennen van het project. Zeker ook omdat die Europese projecten nogal in gewikkeld blijken.
Belangrijk onderdeel van het cRRescendo project is ‘the non-technical monitoring’. Dat wil zeggen dat er niet alleen wordt gekeken naar de energie die in het project wordt bespaard, maar ook naar de inwoners van een wijk die binnen het cRRescendo project vallen. Hoe is het eigenlijk voor mensen om in een energiezuinige wijk te wonen en doet dat iets aan de kwaliteit van leven in deze wijken?
Als die vraag positief te beantwoorden valt is dat misschien een beter argument om dit soort wijken te ontwikkelen en zijn mensen mogelijk eerder bereid hiervoor te betalen als dat nu het geval is. Nu staat milieuvriendelijk vooral voor duur. De Europese Commissie (EC) is de opdrachtgever (van de Concerto projecten waarvan cRRescendo er een van is) en wil dit uitgezocht hebben.
Dat is ook waarom Natuur en Milieu Flevoland bij het cRRescendo project in Almere als volwaardige partner is betrokken. Wij hebben immers al jaren lange ervaring met bewonersparticipatie, niet in de laatste plaats in Almere. Voor cRResendo zijn we een gelijkwaardige partner als de gemeente Almere, Ecofys en Nuon en dat was dan ook de reden dat ik de afgelopen dagen in Milton Keynes was.
Wat heb ik geleerd vroeg ik me net af terwijl ik op London St. Pancras international station zit te wachten op het vertrek van mijn Eurostar naar Brussel. Misschien wel dat ‘Brussel’ teveel wil standaardiseren. De standaarden voor Nederlandse huizen en ramen zijn één op één vertaald naar het project in Ajaccio (Corsica) terwijl de omstandigheden daar totaal anders zijn en die standaarden ook eigenlijk niet bruikbaar.
Ook is het contact tussen de steden, de partners en de EC te gedetailleerd en zijn er te veel mijlpalen en producten in de contracten opgenomen. Maar misschien meest en vooral; toen het contract 3 tot 4 jaar geleden werd gesloten en werd uitonderhandeld waren de doelstellingen van het cRRescendo project zeer ambitieus. Maar nu enkele jaren verder kun je voorzichtig constateren dat sommige van die ambities al bijna achterhaald zijn door de werkelijkheid. De onrust in de wereld over de klimaatverandering is (mede dankzij Al Gore) enorm toegenomen en heeft mensen, bedrijven en overheden in beweging gezet. Dat is natuurlijk een goeie zaak!
Maar bovenal, het was leuk! Leuk om je collega’s binnen het project van over heel Europa een keer te ontmoeten. Te horen hoe het gaat in Milton Keynes, Ajaccio, Viladecans. Maar ook in de ‘observer citys’ als Sofia of Misterbianco (Sicilië).
Leuk was ook de excursie naar Oxley Woods een wijk in Milton Keynes (die niet onder het cRRescendo project valt, maar wel onder het overkoepelende CONCERTO project van de EC). Het zijn prefab huizen die als ze zijn besteld binnen vijf weken worden neergezet. De bouw duurt enkel 24 uur en dan
is men nog een paar weken aan het afmonteren van de leidingen, leuken en badkamers. De isolatie is van oude kranten en de energie wordt grotendeels geleverd door de zonnecollectoren op het dat De constructie zorgt ook voor warm water en warme lucht in huis. Leuk project en ongekend modern voor Engelse huizen.
Kortom; ik heb me erg vermaakt de laatste dagen. Ben een stuk wijzer geworden van het project en heb leuke collega’s ontmoet.
Natuurlijk moet ik niet vergeten even te melden dat deze reis van co-financierd door de Europese Commissie (da’s nou zo’n ‘Brusselse’ verplichting). Maar hartelijk dank van mijn kant!
0 reacties