Covid-19 zorgen

maandag 16 maart 20200 Reacties

Wereldwijd grijpt het Covid-19 (Corona) virus om zich heen. Ook in Nederland worden stevige maatregelen genomen en is het openbare leven sinds vandaag voor een groot deel komen stil te liggen. Waar het kan is het advies om binnen te blijven en thuis te werken. Winkels zijn open, maar behoudt een gepaste afstand tot elkaar. Horeca, Meerpaal en gemeenteraad zijn gesloten tot 6 april. Het zijn bijzondere tijden.

Hoe het er de komende tijd uit gaat zien is nog onduidelijk. Berichten volgen elkaar snel op en de Rijksoverheid besluit over nieuwe maatregelen. Ook over een eventuele verlenging. Omdat de omvang van deze situatie zo bijzonder is heeft de provincie het hoogste niveau van crisisbeheersing afgekondigd, de zogenaamde GRIP4. Dat wil zeggen dat de regionale burgemeesters onder voorzitterschap van de burgemeester van Almere het crisisteam vormen en de landelijke richtlijnen lokaal vertalen.

Voor ons als politiek is er nu even geen rol weggelegd. Het crisisteam en onze burgemeester moeten nu de handen vrij hebben om te kunnen handelen. De raad of fractievoorzitters worden regelmatig van een update voorzien. Zodra we de situatie weer onder controle hebben en naar de normale situatie overgaan kunnen we de balans opmaken. Voorlopig betekent het dat alle politieke vergaderingen worden afgelast. In ieder geval tot 6 april, of zo veel langer als de maatregelen door het kabinet worden verlengd.

Hoofd koel, warm hart

Wat we nu moeten doen is het hoofd koel houden. Het aantal besmettingen in Dronten is (vooralsnog) beperkt. Probeer elkaar te mijden, maar raak ook niet in paniek. Vanmorgen nog zag ik letterlijk een mevrouw met een boodschappenkar vol wc-papier van de supermarkt afkomen. Dat is natuurlijk bizar!

Ga niet hamsteren, dat is niet nodig. Gebruik je nuchtere verstand en laat je niet gek maken.

Dus ga lekker iets in de tuin doen als je thuis moet blijven en niet kunt werken. Ben ook niet bang om te gaan wandelen of fietsen. Maar houdt afstand van anderen en was je handen.

Maar bovenal: kijk om je heen of er mensen zijn die hulp nodig hebben. Mensen die in de kwetsbare groep vallen en echt beter helemaal thuis kunnen blijven. Biedt je hulp aan. Kijk naar elkaar om. Daarmee hebben we samen de situatie het snelste weer onder controle!

Ik wens jullie alle goeds en zorg goed voor elkaar!

Paul

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.