“Concert at Sea mislukt”… No way!

maandag 2 juli 20074 reacties

Concert at SeaIn de afgelopen 10 jaar heb ik vaak met de media van doen gehad in mijn werk (ook de politiek) maar ook wel regelmatig dat ik ergens was waarover door de media verslag werd gedaan. Wat mij iedere keer weer opvalt is dan hoe er verslag wordt gedaan en waarover er verslag wordt gedaan.

Vandaag heb ik me weer verwonderd over de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en de berichtgeving over Concert at Sea afgelopen zaterdag. Gisteren was de kop van de website “Domper op Concert at Sea” met een berichtje over een leuk en geslaagd Concert waarbij de regen aan het einde roet in het eten gooide en veel auto’s kwamen vast te staan in de modder. Goed verslag naar mijn mening. Maar vandaag kopt de krant: “Concert at Sea mislukt” met een paar-regelig bericht over de chaos die aan het einde ontstond. Gelukkig is de eerste reactie onder het bericht dan ook van iemand voor wie het helemaal niet was mislukt.

Wat een stomme berichtgeving op basis van de klachten die binnen kwamen op de website van de PZC over de perkeerchaos. Er waren mensen die tot 6 uur gisterochtend vast hebben gestaan en toen pas uit de modder werden getrokken. Da’s natuurlijk niet leuk, maar er was voor dekens, koffie en broodjes gezorgd naar ik heb begrepen. Dus de organisatie heeft het niet helemaal laten afweten. Huilverhalen van mensen die uit Zierikzee om 16.30 uur vertrokken en op de Neeltje Jans (Oosterscheldekering) moesten parkeren hebben me dan weer doen schaterlachen. Want volgens mij had je dan wat langer moeten nadenken of lekker op de fiets moeten komen, zo ver is de Brouwersdam niet van Zierikzee. Maar dat de PZC die toonzetting overneemt verwonderd me. “Concert at Sea mislukt”… No way! Het was een leuk concert!

Nu vind ik juist die berichtgeving boeiend.. Want ik heb het lokaal bij De Stentor, FlevoPost en Omroep Flevoland ook wel dat ik verslagen zie van raadsvergaderingen waar ik bij was die over een totaal andere vergadering lijken te gaan. Maar ook bij het NOS Journaal, RTL nieuws en bij buitenlandse media heb ik vaak mee gemaakt dat ze berichte over een Greenpeace-actie terwijl ik het gevoel kreeg aan een andere actie mee te hebben gedaan.
Politiek lokaal heeft dat er mee te maken dat men niet altijd tot in detail op de hoogte is en daarom soms de plank mis slaat. En natuurlijk heeft iedereen zijn/haar eigen waarheid en zijn twee waarnemingen nooit gelijk.

Maar het is wel belangrijk wat er blijft hangen bij het grote publiek.. Als voorbeeld weer Concert at Sea. Beide verslagen in de PZC zijn waar: “Dansen op de vulkaan die Brouwersdam heet” of “Concert at Sea mislukt”. Ik vrees dat het laatste blijft hangen terwijl het eerste het concert meer recht doet. Toch iets om over na te denken lijkt me…

4 Reacties

 1. GB

  Het concert is niet mislukt, maar het parkeren wel.

  Ten eerste werd je verplicht naar een parkeerplaats geloodst, dat was dus een grasveld. Daar aangekomen stonden er grote rijen voor de bus. Niet voldoende bussen dus!! Ook bleek dat je naast de 5 euro parkeerkosten opeens ook 6 euro per persoon moest betalen voor de Transferbus.

  Dat laatste was al een grote Kater voordat het concert begon. 6 euro per persoon?? Dat stond nergens aangekondigd. En het was niet dat je keuze had om ergens anders te parkeren, want alles was afgesloten.

  Met geluk kwamen wij precies bij het begin van de eerste act aan, maar er waren er velen die dit niet haalden. En nee, we waren niet telaat van huis vertrokken, maar zelfs extreem vroeg. Eerst vastgestaan in de file, daarna moeten wachten voor de bus.

  Het concert deed de kater al snel vergeten, maar na het concert kwam er nog een veel grotere kater. Slecht busvervoer en vast komen te staan in de modder. En tot grote verbazing, helemaal niemand van de organisatie aanwezig op de parkeerplaats.

  Met groot geluk zijn wij nog uit de modder gekomen, maar er zijn veel mensen slechter af geweest. Veel van mijn collega’s kwamen pas om tussen 2:00 en 3:00 aan bij het parkeerterein, omdat er te weinig bussen waren. Ook als het NIET geregend had, was dit een probleem geweest. En dan nog de mensen die niet uit de modder kwamen. Die hebben helemaal GEEN dekens, broodjes, koffie etc gezien.

  Het spijt me zeer om te zeggen, het concert zelf was echt fantastisch, op een aantal kleinde dingen na, het parkeren was een grote BLUNDER!

 2. Paul Vermast

  hmm ja..
  Volgens mij heb je het stukje niet zo goed begrepen. Ik heb het over de rol van de media en hoe zij over Concert at Sea berichten.
  Als je wilt klagen over de organisatie verwijs ik graag naar de PZC (http://www.pzc.nl) die doen tenminste wat met die reacties.

  Als gemeentebestuurder zou ik ook wel vragen hebben als het in mijn gemeente zou zijn.. Aan de andere kant als je met 55.000 mensen op een dijk gaat staan en allemaal tegelijk weg wilt over kleine Zeeuwse wegen moet je volgens mij niet zeuren als het chaos en file wordt. Maar voor volgend jaar hebben ze wel wat verbeterpuntjes.
  Dat van die € 6,= verraste me ook. Maar ja, drink je 3 biertjes minder en dan heb je dat ook weer terug verdiend. Je kan ook van alles een probleem maken..

 3. Rolf Bosboom

  Dag Paul,

  Hierbij, als auteur van de PZC-verhalen, nog een ‘kleine’ nuancering. ‘Concert at Sea mislukt’ was niet de kop boven een artikel van een dag later, maar de dagelijkse stelling die we direct op maandag op de voorpagina hadden. Die dient kort en prikkelend te zijn en vertegenwoordigt niet de mening van de krant (wij hebben maandag ook een redactioneel commentaar gepubliceerd met een heel andere strekking). Onze bedoeling met de stelling was vooral ook om tegenreacties uit te lokken, want ondanks de grote problemen achteraf kun je CAS op zich allesbehalve mislukt noemen. Dat is aardig gelukt.

 4. Paul Vermast

  Dag Rolf,

  Dank voor je reactie! Leuk dat (zelfs) een PZC journalist op mijn stukkie reageerd! Ik kan met je mee gaan dat er een stelling aan was gekoppeld. Maar het ging me in mijn commentaar om de toonzetting. Ik denk dat de stelling “CaS was geslaagd, ondanks de regen” minstens even veel reacties los had gemaakt als deze stelling. Ik blijf denken dat deze stelling (die ik als kop op de website zag) meer blijft hangen dat jouw artikel “Dansen op de vulkaan die Brouwersdam heet” waar ik erg van heb genoten! Vooral de laatste regel maakte het voor mij af en evenwichtig! Dat is wat ik (in zijn algemeenheid) heb willen duiden.

  Ik heb als (ex-)Zeeuw enorm genoten. Van Zeeland, “onze” Zeeuwse kust, “ons” Zeeuwse Bløf en “onze” Zeeuwse modder aan het einde. Dus laat ik dan met jou herhalen: “Concert at Sea mislukt”… No way!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This