Commissie stiekem gooit de deuren open

vrijdag 29 februari 20083 reacties

Ik hoop op een later moment vandaag in de gelegenheid te zijn om verslag te doen van de raads- en commissievergadering van gisteravond. Maar alvast wat korte conclusies wil ik u niet onthouden.

Het college vindt zichzelf een hele piet dat er nu openheid is gegeven aan de raad over het onderwijsstation. Want ze hebben immers de fractiespecialisten bijeengehaald en de extra commissie van gisteravond belegd. Terecht werd het college door de PvdA terug het hok in gejaagd dat het niet het college is dat commissie vergaderingen bijeen haalt, maar de raad zelf. En het is wat mij betreft extra treurig dat er schriftelijke vragen van ons voor nodig zijn dat alles in gang te zetten!

De raad heeft gisteren he college een tweede keer het hok in gejaagd door te besluiten geen commissie stiekem te houden maar een openbare vergadering van de commissie algemene zaken. Ook van de geheime antwoorde (waarvan tijdens de vergadering plas bleek dat die et toch waren) heeft de raad de vertrouwelijkheid opgeheven.

Als laatste voorlopige conclusie het onderwijsstation en de huisvesting van het voortgezet onderwijs ijn zijn algemeen: we zitten zwaar in de… (nou ja, kijkt u maar naar het plaatje van mijn vorige berichtje).

Later meer!

3 Reacties

 1. OPA

  Laat die raad dan eens een keer luisteren naar OPA. Dronten trekt keer op keer een te grote broek aan. Weet je grenzen, weet wat je wel en niet kan. Kijk niet alleen naar groei, denk niet dat groter altijd beter is, of dat groei altijd moet. soms moet je kleinere stapjes nemen anders val je op je… Maar nee, een ieder wordt ingepakt door de mooie verhalen, beloftes, schijn. Zelfs Groenlinks wordt langzaam meer de liberale ondernemer, dat brengt de gemente in de sh… nou dat plaatje dus van Paul. Kom op mensen, voeten op de grond, een onsje minder mag ook!

 2. Paul Vermast

  OPA Ben,

  Je plaat blijft een beetje hangen. Het punt dat je maakt is dat Dronten een te grote broek aan trekt. Wel op een aantal punten heb je daarin gelijk en zie je dus ook dat de gemeenteraad de plannen aan het bijstellen is.

  Het verwijt dat je me maakt alsdat GroenLinks een liberale ondernemer wordt die de gemeente in de shit helpt slaat werkelijk de plank mis.

  Naar mijn mening is er geen andere partij die langjarig zo krisch is geweest als de gemeente weer een grote broek wil aan trekken. Maar misschien is het goed als je weer eens gewoon wat vaker op de tribune komt zitten en dan echt ZIET wat er gebeurd.

  Hartelijks,
  Paul.

 3. OPA

  Haha, ja die grote broek van enkele leiders in Dronten is inderdaad een hekel punt voor mij. Die blijft maar hangen. Dat komt ook omdat het actueel blijft 🙂

  Dronten wordt gebruikt om doelen te bereiken die niet binnen mijn doelstellingen liggen. Daarmee ligt het voor de hand om te denken dat mijn doelstelling niet door enige politieke partij voldoende prioriteit wordt gegeven, dus in een democratie als de onze heb je dan pech, of je moet gewoon aan de slag om een meerderheid aan medestanders te vinden. Of verhuizen natuurlijk.

  Tja, het punt van Dronten en z’n grote broek blijft hangen, inderdaad. Toch is dat releatief. Daarmee vergelijk je namelijk mijn vasthoudendheid met dat van anderen en jezelf. In vergelijking is het daarmee misschien lang, waarbij het ook zou kunnen zijn dat het van anderen kort is. Maar die vasthoudendheid is niet per definitie verkeerd of onnuttig naar mijn idee. Zeker niet als het punt opnieuw bewezen wordt in de vorm van een project onderwijsstation. Dan is het de juiste tijd om het punt nog even te memoreren – een leermoment, shit hij had toch gelijk.

  Dat Groenlinks kritisch kijkt en opmerkingen maakt is zeker het geval – ook op het gebied van het Onderwijsstation heeft GroenLinks geregeld kritische vragen gesteld. Dat weet ik want mijn tribunetaak wordt door publicisten en politieke blogs waargenomen. Daarvoor mijn complimenten.

  Maar GL heeft volgens mij niet gezegd dat ze het project afkeurt, er geen vertrouwen in heeft. Dat geeft mij de indruk dat GL het project (misschien passief) steunt. Een project wat verplichtingen en risico’s met zich meebrengt die een Drontense toekomst zullen bepalen die ik persoonlijk graag anders zou zien. Zelf zou ik graag zien als een politieke partij zich daar drukker om maakt en niet verwordt tot het verlengstuk van een overmatig ondernemende leiding van ons dorp. Maar goed, dat is slechts de mening van 1 persoon.

  Ter ondersteuning
  Januari 2006 over het meerpaalproject – GL website:
  “Ook de verbazing die de commissie uitspreekt over het ontbreken van inzicht in de exploitatie komt overeen met het gevoel dat GroenLinks steeds heeft gehad. Al in 2003 vroegen wij om een ‘business plan” wat toen door de raad werd weggehoond. De commissie schrijft nu: “De commissie kan niet anders dan concluderen dat veel te laat begonnen is met het in beeld brengen van de exploitatiekosten en de consequenties daarvan voor de gebruikers. Op dit punt wordt een onacceptabel groot financieel risico gelopen”.”

  Projectmanagement van een onrustbarend niveau dus, het lijkt op een herhaling van zetten.

  ” GroenLinks onderschrijft en omarmt de aanbevelingen van de commissie van harte en zal er op aandringen dat de aanbevelingen in de dagelijkse praktijk zullen worden opgenomen. Dat zal direct gevolgen moeten hebben voor de huidige grote projecten, het Hanzekwartieren het Onderwijsstation

  Dit was zeker een uitspraak, maar wel redelijk zoetsappig. Het was toen al duidelijk dat de Gemeente niet capabel is om dit soort grote projecten te doen of te managen. Dat is ABSOLUUT geen schande!!

  Het is wat mij betreft alleen een schande dat zowel de gemeente als de politiek hier niet voldoende van leert en gewoon weer doorgaat en straks weer verbaasd is dat het fout loopt.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.