Comazuipen

maandag 26 november 20075 reacties

ZemblaZojuist heb ik de Zembla uitzending van gisteravond bekeken over “Comazuipen“. Het excessief alcoholgebruik onder jongeren en ik moet toegeven dat ik geschokt ben.

In juli heb ik mij fel uitgelaten over een motie die in onze gemeenteraad is aangenomen waarin wordt aangedrongen op eerdere sluiting van de horeca om het alcoholgebruik bij jongeren tegen te gaan. Na het zien van deze reportage ben ik een klein beetje bereid in te binden. Nog steeds vind ik de aangenomen motie laf omdat het niets werkelijk oplost. Maar dat er iets moet gebeuren is me wel duidelijk.

Enkele weken geleden was ikzelf voor het laatst uit hier in Dronten en toen ik De Rede verliet werd mijn aandacht getrokken door iemand die op de trappen naar het Redeplein zat. Een jongen, ik schat nét 16, zat ik zijn overhemdje in het midden van een enorme plas braaksel. Geen idee meer wat ‘ie deed of waar ‘ie was. Hij moest nog naar Swifterbant en zijn vrienden zouden zo wel komen dacht hij. En nee; ik moest vooral niet iemand voor hem bellen.

Zou het geholpen hebben voor deze jongen dat De Rede eerder dicht zou zijn gegaan? Welnee; zeker niet. Want het was nog lang geen sluitingstijd toen ik weg ging (anders geformuleerd ben ik een watje dat het niet tot het einde volhoud). Dus de gemeenteraadsmotie doet het niets aan af.

Waarvoor ik wél zou willen pleiten is het optrekken van de toegangsleeftijd in de horeca tot 18 jaar zoals het kabinet nu voornemens is. GroenLinks bierglasDat wil zeggen, de gemeenten morgen dat voor hun eigen grondgebied gaan bepalen binnenkort. Dat is natuurlijk jammer; het had beter een landelijke richtlijn of beter nog gewoon een wettelijke bepaling kunnen worden.

Maar ik wil opnieuw aandacht vragen dat het eerst en vooral een verantwoordelijkheid is van de ouders. Want zeggen dat ze het toch wel doen gaat natuurlijk niet op. Ik moest het toen ik 14 was niet in mijn hoofd halen om eens flink te drinken. Dat boeide mij toen ook niet en dat is misschien ook wel een groot verschil.
Misschien moeten we weer een sfeer creëren dat alcohol voor je 18e niet normaal is. Door het geven van voorlichting, door alcohol les te geven aan scholieren én hun ouders! Niet uit betutteling zoals ik in mijn stukje van juli nog betoogde, maar als werkelijke voorlichting en bewustwording. Als de gemeenteraad daarvoor met voorstellen komt zal ik deze wel van harte steunen. Maar dan met concrete maatregelen en ook de doorzettingsmacht hierop te controleren én te handhaven.

5 Reacties

  1. Frank Pels

    hmmm…..

    Dat hebben ze in Engeland jaren geprobeerd: minder drankgebruik door kroegen eerder te sluiten: geen succes.

    Als je jongeren niet toelaat tot de horeca, dan gaan ze in een keet of thuis zitten drinken.

    Een beetje saai, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Kroegbazen, ouders, vriend(in)en en vooral ook de jongeren zelf.

    Tot slot een vraag: ben jij vroeger niet jong geweest en dronk je toen ook geen biertje (of tien biertjes)?

  2. Paul Vermast

    Há Frank,

    Yep, ik ben vroeger jong geweest en nee; ik dronk toen nauwelijks een biertje en zéker geen tien.
    Zeker ook niet toen ik 14 was. Rond mijn 17e of 18e ging ik wel uit, maar ik hoefde het domweg niet in mijn hoofd te halen (zeer) dronken thuis te komen.

    Dat is dus ook wat ik bepleit, dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen, scholen onderwijs en voorlichting geven, kroegbazen die dronken jeugd geen drank meer geven en de jongere zelf.

    Maar naarnaast(!) vind ik het geen slecht idee om de leeftijd dat je een koeg in mag op te trekken tot 18. Ook ‘keten’ moeten worden aangepakt door bijvoorbeeld de eigenaar van de keet of de grond waarop de keet staat verantwoordelijk te maken.

    Dus de verantwoordelijkheid van de jongeren en in het verlengde daarvan van de ouders, staat voor mij voorop!

  3. Arnoud Boer

    De leeftijdsgrens naar 18 verschuiven gaat niet werken natuurlijk. Er is nu een grens van 16 en dat valt niet eens te handhaven.

  4. Paul Vermast

    Nou ja.. die handhaving is wel een punt. Daar heb je wel gelijk in. Maar je geeft als overheid wet het signaal af dat hiertegen iets moet worden gedaan.
    Daarnaast moet je daarop ook handhavingsacties zetten. Want meestal ben ik niet zo van de politiek om signalen te geven. Dus naast het signaal óók handhaving. Los van de voorlichting en alcoholonderwijs! Want die vind ik belangrijker als het optrekken van de leeftijdsgrens.

  5. OPA

    Ik zou zeggen: het is net zoals met marketing – het kan niet met 1 middel tegelijk. Signaal: leeftijd optrekken naar 18, tegelijkertijd strenger optreden, media campagne ouders (ja, potverdorie, opvoeding, schoolkeuze, buurtkeuze is cruciaal!!) maar ook scholen, buurt, verenigingen etc. Gebruik de feiten rond vermindering van de intelligentie – zelfs jongeren hebben het idee dat ze daar niet te kort van (moeten) hebben, weggooien van intelligentie is niet slim.

    Harde acties: filmpje met hand die op een lopende band dopjes op flessen schroeft – “Maar je hebt tenminste laten zien dat je alcohol durft te drinken”.

    Maar ja, of dit alles het maatschappelijke probleem oplost is de vraag. Het is een Hype, misschien moeten we er gewoon niet teveel aandacht aan besteden, er komt vast wel weer wat nieuws.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.