Column Wijnne schot in de roos

donderdag 31 januari 20085 reacties

Wethouder Hans EngelvaartFlevoPost journalist Gerrit Wijnne schrijft in zijn column dat het CDA weinig vertrouwen lijkt te hebben in haar eigen wethouder Hans Engelvaart. Dit omdat het CDA met het voorstel komt een parkeerdek boven het oude postkantoor te bouwen. Dit zou voorkomen dat er onteigend moet worden én de parkeerproblemen van het centrum oplossen aldus het CDA. Wijnne: “Misschien zie ik het verkeerd hoor, maar nu met een ‘oplossingsrichting‘ komen getuigt van weinig vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen die de eigen wethouder voert met TNT. Temeer daar die wethouder nadrukkelijk heeft aangegeven er alles aan te zullen doen om TNT voor Dronten te behouden”.

Het is een analyse die ik wel met hem deel. Maar het bleek vanavond een schot in de roos! Het ‘parkeerdekplan’ van het CDA is in een vertrouwelijke commissievergadering door het CDA gepresenteerd. Dus was het tot nu toe vertrouwelijk. Maar vanavond werd het plan tijdens een gemeenteraadsvergadering, waarin louter akkoordstukken op de agenda stonden, rond gedeeld aan de gemeenteraad en aangeboden aan de eigen wethouder Hans Engelvaart. Overigens stond het eerder vanavond al in de FlevoPost. Daarbij gaf CDA fractievoorzitter De Graaf een mondelinge verklaring dat “het door de FlevoPost geinsinueerde weinige vertrouwen in wethouder Engelvaart en het College absoluut onjuist is”. Tot wel vier keer toe werd er onderstreept dat de wethouder het volste vertrouwen geniet.

Zoals VVD fractievoorzitter Bernd Rosing concludeerde: “er wordt zo vaak onderstreept dat er nog volle vertrouwen is dat je er bijna wat achter gaat denken”. Dat was ook mijn gevoel bij het horen van de verklaring. Als een voetbalclub die slecht presteerd, maar meldt nog het volle vetrouwen te hebben in de trainer. Meestal zijn die snel weg… Dus de column moet wel een kern van waarheid bevatten.

Plots kwam het tot een fel debat. De VVD voerde terecht aan dat het plan zoals het CDA dit nu presenteerd bijzonder dom is. Dan kan namelijk de positie van de gemeente bij de onteigeningsprocedure ernstig verzwakken. Dat ben ik roerend met hem eens.

Nog los daarvan vind ik het een simpel en populistisch plan van het CDA (daarmee zet ik meteen het beeld van Wijnne recht dat de hele raad het een goed idee vindt). Er is rumoer rond de parkeerplaatsen en het CDA komt met deze oplossing. Een parkeerdek met daaronderin het postsorteercentrum en het VVV. Daarmee blijft er niets over van het aanzicht van de westkant van het centrum. Daarbij vind ik het niet getuigen van politieke moed om tot een oplossing te komen die het centrum geen geweld aan doet. De wethouder heeft in de vertrouwelijke commissie helder aangegeven wat de onteigening inhoud. Ook over de mogelijke oplossingsrichtingen heeft hij iets gezegd. Laat ik nu dan maar hier zeggen dat ik (op dit punt – een mens in de oppositie moet ook niet overdrijven) het volste vertrouwen heb dat wethouder Engelvaart dit goed oplost.

5 Reacties

 1. OPA

  Allerlei oplossingen voor problemen waarvoor de gemeente bewust heeft gekozen. Jazeker, parkeerruimte is een punt van bespreking geweest in het verleden. Zo ook het uitkopen van TNT. En nu ineens is het een geweldig plan om de eerder genomen keuzes te overrulen door nieuwe keuzes die inderdaad het aanzicht van het winkelcentrum compleet ruineren. Zwalkend beleid noem ik zoiets. Morgen komt er weer iemand met een plan om over het parkeerdek een kantoorpand neer te zetten die de broodnodige financiering voor z’n rekening neemt, en daaroverheen een kunstwerk om het mooier t elaten lijken en waarmee we dan gelijk een bijdrage doen aan de werkeloze kunstenaars in Dronten en omgeving, ook weer opgelost. Ja zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Kom op zeg, dit slaat nergens op.

 2. Gerrit Wijnne

  Doorgaans reageer ik niet op hetgeen in weblogs wordt geschreven, maar nu doe ik dat wel. Waarom? Omdat Paul Vermast de suggestie wekt dat ik het beeld heb dat de hele raad het CDA-plan voor een parkeerdek een goed plan vindt. Ik schreef dit op basis van hetgeen CDA’er André Aasman mij dinsdag vertelde. En Aasman stelde dat eerder deze maand in het besloten deel van de commissievergadering de raad zich positief had uitgelaten over het plan. Op basis van die informatie heb ik mijn mening gevormd. In de raad kwam een heel ander beeld naar voren van wat er in de commissie gebeurde dan wat Aasman mij eerder deze week schetste.

 3. Johan Banis

  Wel eens van hoor en wederhoor gehoord, journalist Wijnne? Het zou een zeer kleine moeite geweest zijn om even bij andere raads- of commissieleden te informeren of die het inderdaad een postitief plan vinden. Dan had u niet een verkeerd beeld van de werkelijkheid hoeven schetsen en had Vermast daar niet op hoeven reageren en u vervolgens ook niet. En ik evenmin…

  Johan Banis

 4. OPA

  Maar ja, de besloten vergadering was besloten, dus als Wijnne bij een ander was gaan aankloppen om dat verhaal te bevestigen was duidelijk geworden dat Aasman erg stout was geweest door als eerste te vertellen wat er in de besloten vergadering was gezegd en hoe de meningen daarover waren.

  Maar ja, het staat wel in de krant…

 5. Paul Vermast

  Dag Gerrit,

  Het plan is eerder vorige maand in een vertrouwelijke vergadering gepresenteerd dus tot nu toe konden wij er geen reactie op geven in het openbaar. De reactie tijdens de commissie was dezelfde als die van gisteravond in de gemeenteraad. Leuk dat er wordt meegedacht, maar breng het plan zo niet naar buiten.

  Misschien is het veelzeggend over het CDA dan men zichzelf zo verschrikkelijk overschat dat men niet meer open staat voor de werkelijke reactie. Van “laaiend enthousiasme” was bepaald geen sprake bij andere fracties als die van het CDA.

  Maar het is goed dat je het beeld even copleteert met deze aanvulling. Dank daarvoor!

  Groeten,
  Paul.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.