Column: Dieptepunt

zondag 11 juni 20060 Reacties

{mosimage}Het gebeurd niet vaak dat ik het met hoogleraar genetische manipulatie Ronald Plasterk eens ben, maar zijn columns in het televisieprogramma Buitenhof spreken me vaak aan. Zo ook die van vanmorgen!

Curieus bericht gisteren op het ANP: "Minister Pechtold heeft kritiek geuit op de omgangsvormen binnen het kabinet. In een gesprek met de GPD-bladen zegt de D66’er dat hij in de ministerraad een anonieme belediging aan de orde heeft gesteld. Daarover had hij in De Telegraaf gelezen. Een VVD-minister zou minister Verdonk [dit is een fatsoenlijk programma, dus ik citeer de minister met excuses] een kutwijf hebben genoemd. Pechtold vindt dat schandalig. Andere ministers zouden het voorval een dieptepunt in deze kabinetsperiode hebben genoemd. Premier Balkenende ging niet op de zaak in omdat onbekend is welke minister het was." Einde bericht.

Woorden als "schandalig" gebruiken we hier niet. Laat ik zeggen dat ik me deze week verbaasd heb over Minister Pechtold. De oorlog in Afghanistan is gestart na 9/11 met steun van de Verenigde Naties, en van heel Europa. Dat is anders dan de oorlog in Irak, die op valse gronden begonnen is. Je kunt van mening verschillen over de wijsheid van de missie in Uruzgan. Ik ben het persoonlijk eens met Bart Tromp, maar het standpunt van Stemerdink, en van bijvoorbeeld Bert Bakker en de D66-fractie, is honorabel: men beoordeelt de situatie anders, dat kan.
 


Maar de regering heeft besloten 1400 mensen naar Uruzgan te sturen, die hun leven daar riskeren. Daarover zei Minister Pechtold deze week bij NOVA tegen Jeroen Pauw, ik heb het nog even precies teruggeluisterd, hij zei: "U ziet aan mijn ogen wat ik eigenlijk vind, maar ik kan dat op dit moment niet zeggen. Dat komt door mijn positie. Ik geef alleen met een knikje mijn gevoelens aan."
 
Pechtold wil D66 leiden, D66 is tegen Uruzgan, Pechtold wil dat dus ook zijn, en als hij D66-leider wordt kan hij later, zeker als er grote tegenslagen zouden komen, zeggen: "Tja, daarom waren wij van D66 altijd tegen, dat kon ik destijds in mijn positie niet openlijk zeggen, maar het was wel duidelijk."
 
Maar zo zijn we niet getrouwd. De regering stuurt die troepen. Die soldaten kunnen ook niet zeggen: "Ik geef met een knikje mijn gevoelens aan"; als een soldaat niet doet wat Pechtold hem opdraagt dan heet dat een deserteur en kan die de bak in. Het gaat om leven en dood. Er zijn precies twee mogelijkheden: ofwel Pechtold stuurt soldaten. Dan moet hij helder en overtuigend verdedigen en uitleggen waarom hij en zijn collega’s onze jongens en meisjes opdragen daar naartoe te gaan. Als Pechtold dat een foute keuze vindt dan mag hij dat ook zeggen, dan kan hij morgen opstappen.
 
Daarmee kies ik geen partij in de lijsttrekkerstrijd binnen D66, want als Lousewies van der Laan vindt dat Pechtold die missie niet mag steunen dan kan zij morgen zorgen dat de D66-ministers hun steun intrekken. Een partij kan niet een regering steunen die een oorlogsmissie steunt die die partij niet steunt. Je bent verantwoordelijk, of niet. Meer smaken zijn er niet.

Ronald Plasterk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.