Collegeprogramma asociaal!

vrijdag 6 oktober 20060 Reacties

Gisteravond was er commissie financiën over het collegeprogramma. Als je het zou willen vergelijken met de Tweede Kamer is het de technische voorbereiding op de regeringsverklaring. Het college heeft in haar programma de plannen gepresenteerd voor het volgende jaar. Bekend gemaakt wat ze wil gaan doen en hoe ze dat wil betalen. Ik ben blij dat een CDA-college nu eindelijk eerst eens op zoek gaat naar geld voordat er kosten worden gemaakt, maar helaas leid dit bij dit college tot ambitiearmoede op een wankele financiële basis. Pijnlijke keuzes werden ons vóór deze zomer nog voorgehouden. Het zou allemaal heel lastig gaan worden! Welnu, dat hebben we gezien. Wederom wordt de begroting met kunst en vliegwerk sluitend gemaakt. Zo ontvangt de gemeente een hele hoop geld van Hydron (sinds heel kort gefuseerd tot Vitens) vanwege deze fusie. Dat geld wordt over een aantal jaren uitgesmeerd aan de gemeente betaald. Maar op een bepaald moment is het op en dan krijgen we dat dus niet meer. Nu is er een afspraak dat éénmalig geld gebruikt mag worden om éénmalige kosten mee te betalen. Maar het college vindt nu dit geld over een aantal jaren uitgesmeerd betaald wordt je dat structureel mag noemen en toch als algemene dekking van de kosten mag gebruiken. Dus daar gaan we weer! Toch weer houtje touwtje oplossingen en hopen op beter weer in de toekomst (de uitkering uit het gemeentefonds (het geld dat de rijksoverheid aan de gemeente betaald) zal de komende jaren forst toenemen).

Maar heel even dacht ik dat ik het allemaal niet zo goed had begrepen, hóópte ik dat ik iets hoorde wat niet werd gezegd. Het college stelt voor om te bezuinigen op de MDF (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland, dus maatschappelijkwerk, schoolbegeleidingsdienst, schuldhulpverlening etc). Een bezuiniging die twee jaar geleden óók al eens geprobeerd was door de raad te drukken en toen, terecht, sneuvelde. Dit Christen-Socialistisch CDA, PvdA, ChristenUnie College wil dus opnieuw gaan knabbelen aan de hulpverlening van de aller-kwetsbaren in onze samenleving. Maar met name het argument daarbij sloeg mij met stomheid. Wethouder Langeweg lichtte toe dat men niet over één nacht ijs was gegaan. Nee; men had gebeld met de MDF en gevraagd of er wachtlijsten waren. Welnu die zijn er niet. Sterker in 2005 heeft de MDF 45 gezinnen méér geholpen dan was afgesproken. Nou ja; toen moest er een afweging worden gemaakt en als iedereen moet inleveren en er zijn geen wachtlijsten vond oud-vakbondmedewerker en Christendemocraat Langeweg het best terecht dat de MDF ook wat inleverde. Voor de zekerheid heb ik toen maar even een interruptie gedaan, hem onderbroken dus. Alleen om even te controleren dat ik goed begreep wat hij zei. Als de MDF wachtlijsten had gehad was men niet in aanmerking gekomen om op bezuinigd te worden. Maar de MDF doet haar werk uitstekend, sterker doet méér als is afgesproken zonder voor extra geld bij de gemeente aan te kloppen en wordt daarvoor beloond door dit college met bezuinigingen? Begreep ik dat zo goed? De wethouder kon dit niet overtuigend weerleggen. Bijna alle fracties, zelfs het CDA vielen toen over de wethouder heen. Maar ik had mijn punt gemaakt, dit collegeprogramma is op de sociale kant asociaal ondanks alle mooie woorden dat de zwakkeren worden ontzien.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.