College: studenten uit de wijk

zaterdag 3 november 20180 Reacties

In de nazomer van 2016 deed ik voorstellen om de overlast van studentenhuizen in Dronten-Noord aan te pakken. Vergaande voorstellen, omdat het toenmalige college geheel weg draaide voor haar verantwoordelijkheid en niets voor de wijk wilde doen. Of zei niets te kunnen doen. Heel de gemeenteraad én de studenten vielen over me heen. Als GroenLinks zouden we studenten weg zetten , ‘polariseerden‘ we en moeten alle studenten ‘wieberen’.

Inmiddels heeft er vorig jaar al een beleidsevaluatie plaatsgevonden waarin ik, op grote onderdelen, gelijk kreeg in mijn eerdere stellingname dat studenten het beste in grootschalige huisvesting buiten de wijken kunnen worden ondergebracht. Er volgde zelfs een ‘mea culpa’ van de FlevoPost aan mijn adres.

Verplaatsen studenten

Gisteren schreven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad dat er gesprekken met verhuurders worden gevoerd om ‘gezamenlijk alternatieven voor studentenhuisvesting buiten de wijk te onderzoeken … en de studentenwoningen weer de status te geven van reguliere woningen’. Met één van de huiseigenaren zou ook inmiddels een positief gesprek zijn gevoerd.

In gesprek

Het doet mij goed dat het huidige college serieus actie onderneemt om de structurele overlast aan te pakken. De enige manier omdat effectief te doen is inderdaad -zoals ik altijd bepleit heb- vermindering van het aantal studentenhuizen dicht op elkaar. Specifiek het gebied rond de Overloper en De Grutto is daarin het meest problematisch. De in het beleid geldende regel van 100 meter afstand tussen studentenhuizen (en die van arbeidsmigranten) gaan daar helaas niet op voor bestaande studentenhuizen. Maar dat moet ook in die wijk wel het doel blijven. Als eigenaren daaraan mee willen werken valt dat toe te juichen. Ze hoeven daar wat mij betreft ook niet slechter van te worden.

De gesprekken zijn nog pril en het is nog wachten op de echte resultaten. Maak kennelijk heeft het college er zelf voldoende vertrouwen in dat het een brief aan de gemeenteraad rechtvaardigt. Dat is mooi nieuws, eerst en vooral voor de inwoners van Dronten-Noord.

Download de collegebrief hieronder

[download id=”20474″]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This