College moet haar biezen pakken!

donderdag 26 januari 20060 Reacties

{mosimage}De evaluatiecommissie Meerpaal heeft haar rapport gepresenteerd en als je het leest kan je maar één conclusie trekken: het college moet opstappen. Dat heeft op pak ‘m beet één maand voor de verkiezingen geen zin meer, maar dan regeert men maar als afgetreden, demissionair met een mooi woord, College door tot na de verkiezingen.

De citaten die mij het meeste aanspreken:

  • "Het college heeft richting de raad een in de Gemeentewet vastgelegde actieve informatieplicht. Deze verplichting ligt nadrukkelijk bij het college. Uit zowel de stukken als de gesprekken hebben wij de indruk gekregen dat op zijn minst kan worden gesteld dat de verwachtingen van de raad en het college over en weer nog wel eens niet met elkaar overeenkwamen. Vanuit de optiek van een wettelijke verplichting van het college zou van een tekortschieten van het college gesproken kunnen worden".

  • “De communicatie binnen de projectorganisatie is volgens de gebruikers slecht verlopen. Regelmatig hebben de instellingen het gevoel gehad buitenspel te staan en hun ei niet kwijt te kunnen. Als voorbeeld noemt men het door de gemeente abrupt genomen en nauwelijks beargumenteerde besluit het federatiemodel –  waar de instellingen veel energie in hebben gestoken en waar men lang aan heeft gewerkt – te verlaten en over te gaan naar het fusiemodel. Het wordt verder als een slechte zaak ervaren dat het fusietraject nu nog steeds niet is afgerond. De instellingen voelen zich door de gemeente niet volwaardig behandeld, hetgeen heeft geleid tot een verwijdering tussen beide partijen”.
  • “De commissie kan niet anders dan concluderen dat veel te laat begonnen is met het in beeld brengen van de exploitatiekosten en de consequenties daarvan voor de gebruikers. Op dit punt wordt een onacceptabel groot financieel risico gelopen”
  • “Het is in onze visie dan ook onacceptabel laat als eind december 2005 nog besluiten moeten worden genomen over de exploitatie van het dan bijna afgelopen jaar. En dat op dat moment nog onvoldoende duidelijk is hoe de exploitatie in 2006 eruit zal komen te zien.
  • “De commissie kan niet anders dan concluderen dat veel te laat begonnen is met het in beeld brengen van de exploitatiekosten en de consequenties daarvan voor de gebruikers. Op dit punt wordt een onacceptabel groot financieel risico gelopen”.
  • “Zelfs is niet duidelijk of er verschillende versies van het programma van eisen in omloop zijn geweest. Een verslaglegging van genomen besluiten hebben wij niet aangetroffen”.
  • “Onvoldoende aandacht is besteed aan het (tijdig) op orde brengen van het bestuurs- en beheermodel voor het nieuwe gebouw en voor het inzicht krijgen in de exploitatie van het gebouw.
  • “Het feit dat nu nog steeds de fusie niet afgerond is, dat geen inzicht bestaat in de exploitatie voor 2006 en volgende jaren en dat de personele consequenties nog niet duidelijk zijn, is – op zijn zachts gezegd – geen goede zaak. Dat onder grote tijdsdruk door de gemeenteraad besluiten moesten worden genomen – overdracht gebouw, verzelfstandiging CKV – trekt een grote wissel op goede verstandhoudingen”.

Het is dat ik het eigenlijk heel erg vind, maar anders had ik me tranen met tuiten gelachen, want dit is allemaal precies wat wij, GroenLinks, de afgelopen jaren hebben geroepen. En dat is géén verkiezingsretoriek en da’s niet “zuur” je gelijk willen halen, maar gewoon écht wáár!

Download hier het Evaluatierapport

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.