Coalitie verkwanselt kaders van de raad

zaterdag 29 maart 20082 reacties

Van WervenDonderdag avond heeft een meerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie ingestemd met boter zachte kaderstelling rond het bestemmingsplan Van Werven. Daarmee maakte het CDA, de PvdA en de nu wethouders en toen raadsleden Koning en Engelvaart een draai van 180 graden.

In 2003 heeft de gemeenteraad kaders gesteld om de bedrijfsactiviteiten van Van Werven mogelijk te maken op de huidige locatie langs de Biddingringweg bij Biddinghuizen. Van Werven doet op die locatie aan houtverwerking ten behoeve van de biomassa centrale in Lelystad. Omdat dit een ‘boven regionaal belang’ diende en houtverwerking met een hoop fantasie als ‘agrarisch’ kan worden bestempeld heeft de raad toen besloten dit in het bestemmingsplan toe te staan. GroenLinks was hier toen als enige tegen. Immers, houtverwerking is nu eenmaal geen agrarische activiteit en dat was volgens het bestemmingsplan wel de bedoeling op deze locatie.

Afgelopen donderdag lag er opnieuw een voorstel van het college om tot een bestemmingplan voor Van Werven te komen. In de laatste vijf jaar is er dus niets gebeurd is de enige conclusie die kan worden getrokken. De coalitiepartijen (CDA, PvdA en ChristenUnie) knuffelden Van Werven bijna dood vanwege de duurzame activiteiten die het bedrijf ontplooit . Deze dienden volgens het CDA een boven regionaal belang en het is iets waar we als gemeente trots op mogen zijn zo’n bedrijf binnen de gemeente te hebben. Natuurlijk is dat wel waar, maar de activiteiten zijn niet locatie gebonden zoals de VVD al aanvoerde. Dus dat is bepaald geen reden om nu de poorten maar wagenwijd open te zetten. De indeling in categorieën zoals die normaal voor bedrijven wordt gebruikt verklaarde wethouder Koning  en passant ook even niet van toepassing en ook daarmee stemde de coalitie volgzaam in.  Als je daarbij de redenatie van het CDA legt dat het een ‘belangrijk en bovenregionaal belang’ belang heeft kan dit betekenen dat je daarmee alles mogelijk maakt. Om maar eens een slag in de lucht te slaan: als Van Werven een manier bedenkt radioactief materiaal zo te verwerken dat het minder gevaarlijk wordt is dat ook een belangrijk en bovenregionaal belang. Bestemmingsplanmatig kan de gemeente dit dan niet meer tegen houden en mij lijkt dat toch zeer ongewenst. Natuurlijk, dat is maar een slag in de lucht, maar als je de dingen niet regelt moet je achteraf ook niet klagen dat er dingen gebeuren die je eigenlijk niet wilde.

Nu hebben we dat bij Van Werven als gemeenteraad al een aantal keer geconstateerd. Er vinden activiteiten plaats die wij daar niet wilde. Immers we hebben daar houtverwerking toegestaan en geen kunststof verwerking! Maar we willen niet langer kijken naar wat er mis ging in het verleden, maar de blik richten naar de toekomst bepleit de coalitie.

Gelukkig neemt de oppositie de eigen gemeenteraad wel serieus en hielden VVD, Leefbaar Dronten, GroenLinks en SP vast aan de kaders die al in 2003 door de raad zijn gesteld. Toen stemde iedereen daarmee in behalve GroenLinks. Nu hebben we dat besluit verdedigd, niet omdat we het nu wel een  goed besluit vinden, maar omdat je uiteindelijk met neerleggen bij een democratisch genomen besluit.

2 Reacties

  1. OPA

    Afspraken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Lees voor het stemmen de bijsluiter van GroenLinks. Hierin staat dat het risico op gelegenheidsbesluiten van het CDA zeer groot is.

  2. Paul Vermast

    Whahahahahaha

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.