Chaotisch eerste jaar

woensdag 8 juli 20150 Reacties

Het zomerreces is begonnen en langzaam aan komt de politiek in de gemeenteraad van Dronten tot stilstand. Goed moment om weer eens even met enige afstand (de laatste raadsvergadering was alweer twee weken geleden) te kijken naar het eerste volle vergaderjaar van deze raadsperiode. Na de gemeenteraadsverkiezingen en coalitieonderhandelingen in de eerste helft van 2014 konden we na de zomer echt aan de slag. Daar was alle aanleiding toe met de grote veranderingen die in het sociale domein per 1 januari jl. zijn ingegaan. Er komt veel op de raad af en de berg leeswerk is soms bijna niet te overzien. Maar dat viel te verwachten met alle wetswijzigingen.

Toch kwam de grootste chaos eigenlijk vanuit het college zelf, met ongelukkige optredens van wethouders, de ‘belastingblunder’, onduidelijkheid over de aanleiding voor onderzoek naar de personeelsadministratie en een onhandige presentatie van plannen voor het Redeplein. Vooral het laatste half jaar was er heel veel politiek gedoe met stevige politieke gevolgen. Want binnen tien maanden als college al een wethouder kwijt raken is geen beste start en sneu voor de betrokkenen.

Nu mag de druk even van de ketel en mogen we het als politici even laten waaien tot na de Meerpaaldagen. Maar daarna komen alle onderwerpen die het laatste half jaar voor zo veel gedoe hebben gezorgd weer even zo vrolijk terug op de agenda. Het Redeplein, waarmee de meerderheid van de Raad zichzelf in de commissie van juni nog voor gek zette omdat ze erg geen debat over wilden voeren, staat (na een motie die ik namens vrijwel alle partijen mocht indienen) tóch op de agenda voor een extra vergadering direct na de zomer. De quickscan die werd aangekondigd na de ‘belastingblunder’ is inmiddels opgeleverd en bevat stevige conclusies en aanbevelingen. Daarover komen we na de zomer zeker nog te spreken met het college. Dus we mogen nu wellicht een beetje uitblazen, misschien is het toch gewoon weer de stilte voor de storm.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This