Leefbaar Dronten en GroenLinks vragen de laatste jaren bij gelegenheid herhaald om de herintroductie van de buurtschouw. Een buurtschouw was een aantal jaren geleden een prima middel om eens de temperatuur van een wijk of buurt te voelen.
Reguliere schouw
Het ging altijd om een reguliere schouw die door de gemeente in samenwerking met de maatschappelijke partners in de wijken werd gehouden. Samen met OFW, de wijkagent, maatschappelijkwerk en/of wijk- en buurtbeheer werd met buurtbewoners een ronde gemaakt om de wijk eens te bekijken en te zien wat er nodig was om de wijk te verbeteren. Raadsleden waren uitgenodigd om hierbij aan te sluiten.
Raadsleden niet meer welkom
Nadat een app als vervanging mislukte is de buurtschouw in ere hersteld. Maar raadsleden zijn niet langer welkom. Kennelijk is het voor bestuurders bedreigend om raadsleden erbij aanwezig te hebben. Want als er een buurtschouw voor raadsleden moet komen zou deze apart moeten worden georganiseerd, zo is de redenering nu. Opnieuw zouden dan de maatschappelijke partners en buurtbewoners moeten worden uitgenodigd om een moment vrij te maken.
Verwachtingen
Nu is een buurtschouw precies wat het is: er wordt eens, met alle partners die bij de wijk zijn betrokken, opnieuw naar het gebied gekeken. Even met nieuwe ogen kijken naar het gebied dat je eigenlijk wel kent. De stand van zaken wordt opgenomen en de actielijstjes geactualiseerd.
De vraag is wat je van een buurtschouw voor raadsleden moet verwachten. Want wat gaat de raad doen met de uitkomsten van zo’n schouw? Het risico is dat het juist uitnodigd om vragen te gaan stellen over ‘scheve stoeltegels’ of toezeggingen aan buurtbewoners te gaan doen. Terwijl dat juist niet het niveau van de raad zou moeten zijn.
Partij in de wijk
De VVD vond in de commissie, waarin de buurtschouw zijdelings aan de orde kwam tijdens de behandeling van het gemeentelijk verkeers en vervoersplan, dat partijen ook zelf prima de wijk in kunnen om te schouwen. Daarmee was de schouw van de gemeente overbodig. De VVD vergeet daarmee een paar belangrijke details. Namelijk het feit dat er al geschouwd wordt en er in de praktijk ooguit vier of vijf mensen (raadsleden) extra meelopen tijdens zo’n schouw. En soms zijn dat al groepen van twintig tot dertig mensen. Ook maakt het nogal verchil voor bewoners of ze meegaan met ‘de gemeente’ of dat ze meelopen met GroenLinks of de VVD. Daarbij kun je als partij ook geen beloften of toezeggingen doen, dus is de vraag wat zo’n schouw oplevert (behalve voor SP-ers die het moeten van de partij om mee te mogen doen met verkiezingen, daar dit ter zijde).
Stoppen met zeuren
Het college moet niet zo banging doen voor raadsleden en deze schouw opnieuw openstellen. Dat werkte jaren lang prima, zonder dat er allerhande vragen in de raad werden gesteld naar aanleidng van de schouwen. Het apart organiseren, met de daarbij gewekte verwachtingen, is daarvoor een veel groter risico. Nog los van alle tijd en inzet die het kost om iets dubbel te organiseren. Als je het nou hebt over het efficiënt inzetten van geld is een aparte schouw pure verspilling.
0 reacties