Burgemeester gezocht

woensdag 27 juni 2018

Afgelopen donderdag maakte burgemeester Aat de Jonge bekend dat hij per 1 november aanstaande de ambtsketen aan de wilgen hangt en met pensioen gaat. Hij is de 65 gepasseerd en heeft er een indrukwekkende carrière van 30 jaar burgemeesterschap op zitten, waarvan 14 jaar in onze gemeente. “Het is mooi geweest” zo zei hij bij zijn aankondiging aan de gemeenteraad.

We hadden als raad de afsluiting van het vergaderseizoen voor de zomervakantie en dat was voor Aat kennelijk een goed moment, zeker omdat hij later deze week op vakantie gaat en ik om die reden toch de komende twee raadsvergaderingen als zijn vervanger zou optreden.

Zoektocht

Vanaf nu start dus de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Daarin spelen fractievoorzitters van de gemeenteraad een belangrijke rol en we zijn maandagavond voor het eerst bijeen geweest om ons te laten informeren. Geen van de fractievoorzitters heeft dit proces eerder meegemaakt. Dus hoe loopt zo’n planning? Op welke manier gaan we onze inwoners betrekken bij het opstellen van een profielschets? Komt er een tijdelijke vervanger en wanneer kunnen we verwachten dat we een nieuwe burgemeester kunnen benoemen?

Geheimzinnigheid

Nu gaat zo’n benoeminningsprocedure met veel geheimzinnigheid gepaard. Zeker als straks de profielschets bekend is en de gesprekken met kandidaat-burgemeesters gaan plaats vinden geldt daarvoor een absolute geheimhouding. Dat is logisch, want in ieder andere sollicitatieprocedure weet je ook niet wie jouw tegenkandidaten zijn. Maar bij een openbaar bestuurder zoals een burgemeester kijken ook de media en de hele gemeenschap met belangstelling mee. Als je het dan niet wordt en jouw naam ligt wel op straat kan dat ook schadelijk zijn voor latere sollicitaties. Of als je al ergens burgemeester bent kan het je gezag aantasten in de gemeente waar je dan blijft.

Zwijgen

Over dit proces moeten we dus zwijgen. Op straffe van vervolging door het Openbaar Ministerie. Want het (al dan niet per ongeluk) lekken uit zo’n procedure is een schending van het ambtsgeheim dat je als gemeenteraadslid hebt. En een kleine verspreking is al snel gemaakt.

Gelukkig is dat de laatste fase van het proces en moeten we eerst komen tot een profielschets. De komende tijd zal daarover nog veel worden gesproken en door de gemeente bekend gemaakt worden. Want ik ga er vooral het zwijgen toe doen…

0 reacties

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.