Burgemeester duikt ‘koninklijk’

vrijdag 30 maart 20070 Reacties

Burgemeester: “ik was een beetje dom”.De Partij van de Arbeid had vanavond een spoeddebat aangevraagd over de uitspraken van burgemeester De Jonge in het televisieprogramma Max afgelopen zondag. Daarin ontstond een sfeer van ouwe jongens krentenbrood waarin ondernemer Hennie van der Most wel iets met de burgemeester kon ritselen als het ging om de vergunning voor zijn plannen een kinderspeelparadijs te beginnen in de voormalige groenvoerdrogerij. Maar alsof burgemeester De Jonge onze koningin was en niet zelf mocht praten, liet hij vak-verantwoordelijk wethouder Hillebrand Koning (leuke woordspeling met deze achternaam) de kastanjes uit het vuur halen.

Ikzelf vond het verhaal nog verwonderlijker worden dat wethouder Koning aangaf dat de uitspraken van Van der Most ook voor het College als een verrassing kwamen. Nadat er serieuze gesprekken hadden plaatsgevonden werd er een ‘mediastilte’ met Van der Most afgesproken die bij het eerste het beste locatiebezoek al mislukte. Van der Most kwam met zijn helikopter en dat haalde prompt de krant.

Er is dus kennelijk nog géén overeenstemming tussen het College en Van der Most en er is, zoals de wethouder dat noemde, ‘geen gezamenlijk gedragen voorstel’. De uitspraak van de burgemeester moet worden uitgelegd als dat er voor de zomer overeenstemming tussen de gemeente en de ondernemer zou zijn over zijn plannen, maar nog lang geen vergunningen, immers; de gemeenteraad gaat er voor een groot deel over! Zoals Cebus vanavond ook zei, zo veel verkeerds heeft De Jonge in deze uitzending niet gezegd. Het was een sfeer die ontstond die een verkeerde indruk kon wekken en dat was, zoals CDA fractievoorzitter Jan de Graaf vanavond zei, ‘een beetje dom’.

Wat mij stoorde (sorry Aat, ik weet dat je dit niet leuk vindt en we praten er vast nog eens over door zoals je vanavond toezegde – met een goed verhaal stel ik mijn mening misschien wel bij..) was dat de burgemeester zelf vanavond niets heeft gezegd. Hij kan wel zeggen: ‘er is mij niets gevraagd qua excuus’, maar zo simpel is het niet natuurlijk. Want wethouder Koning had een goed verhaal en de kous zou echt af zijn geweest als Aat nog even zou hebben gezegd: ‘beste mensen, het was niet handig, het spijt me’. Dan had ik niets gehad om nu een stukkie over te kloppen en had de pers achter mij niet zo ontzettend hoeven sissen en ‘schande’ mompelen. Maar goed, de kous is af, de burgemeester is niet in de problemen geweest en we wachten rustig af welke plannen er uit het College komen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This