Buitenhof

zondag 5 november 20060 Reacties

Op zondag staat mijn wekker altijd vlak voor 12 uur zodat ik Buitenhof kan kijken. Maar het was gisteravond in De Rede erg gezellig en mijn motivatie tot op staan was niet groot. Maar het bleek een uitzending om voor uit je bed te komen! Mariko Peters, onze nummer 4, had op het congres niet veel indruk gemaakt om mij, maar dat heeft ze vandaag helemaal weg genomen! Een mooi interview over haar werk als diplomaat in Kaboel, Afghanistan. Belangrijke woorden dat zij vreest dat het daar niet goed gaat komen. In ben onder de indruk!
Maar bijzonder was ook het gesprek met Balkenende. Hij werd door interviewer Rob Trip gevraagd naar zijn mening over het doodsvonnis voor Saddam Hussein. De premier zei daarover dat het “oordeel past” en hij vond het gezien de misdaden van Hussein een “terecht oordeel”. Hij voegde daar wel aan toe dat Nederland tegen de doodstraf is, maar toch heeft een Nederlandse premier de doodstraf voor Saddam Hussein een “terecht oordeel” genoemd. Mij verwonderd dat zeer.

Balkenende had het moeilijk in het interview waar ook Vlaams minister Kathleen van Brempt en historicus Maarten van Rossum zaten. De Vlaams minister verweet Nederland dat er te weinig bevlogenheid was voor Europa. Daar waar Nederland en de Benelux voortrekker waren waarnaar binnen de Europese Unie werd geluisterd, we deze rol helemaal kwijt zijn geraakt ná het debacle rond het grondwetreferendum. Balkenende zei dat men nu bezig in om de Unie “in de hoofden en de harten van de mensen te krijgen. Dan moet je de dingen doen die belangrijk zijn” aldus Balkenende. Geweldige term! Ik herhaal het gewoon nog even: ze willen de Unie “in de hoofden en de harten van de mensen te krijgen. Dan moet je de dingen doen die belangrijk zijn”. Wat zégt die man eigenlijk? Wat hebben ze gedaan en waarom heb ik, als toch boven gemiddeld volger van de politiek en de Unie er niets van gemerkt? Ik hoop dat Jan Peter Balkenende in de komende debatten hierover nog eens op het rooster wordt gelegd door Femke. Dat kan nog mooi vuurwerk opleveren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.