BREAKING: Al 7000 jaar ‘wonen’ er mensen in Swifterbant!

woensdag 17 juni 20091 reactie

jagersVandaag is de gemeenteraad geïnformeerd over een spectaculaire archeologische vondst in de directe omgeving van Swifterbant. Op het gebied waar de komende jaren de N23 zal worden aangelegd is archeologisch onderzoek gedaan en met resultaat!

De vindplaats vormt een behoorlijk goed bewaard gebleven archeologische afdruk van een plek waar in het Mesolithicum meerdere keren rondtrekkende jagersverzamelaars hun kamp opsloegen. De vindplaats heeft een ouderdom tussen circa 9000 tot 7000 jaar (tussen circa 7500 en 5500 v. Chr.).

Het is de eerste aangetoonde vindplaats uit het Midden-Mesolithicum (circa. 7500-5500 v. Chr.) die waarschijnlijk volledig intact onder holocene afzettingen bewaard is. Er is vanuit wetenschappelijk oogpunt een belang om de vindplaats op te graven. Uit het Midden-Mesolithicum zijn nog nooit intacte vindplaatsen opgegraven en in verhouding tot opgravingen uit latere perioden zoals het Neolithicum is het aantal opgegraven vindplaatsen uit het Mesolithicum zeer klein. Ook in internationaal perspectief is in Noordwest Europa het aantal opgravingen van goed geconserveerde mesolithische vindplaatsen op de vingers van twee handen te tellen.

Dit wil dus zeggen dat er de komende tijd grootschalige opgravingen gedaan zullen gaan worden in de omgeving van Swifterbant en we daarmee een hoop nieuwe zaken gaan leren over de geschiedenis van onze ‘oeroude gemeente’. Daar kunnen steden als Maastricht, Nijmegen en Utrecht met hun ‘slechts’ 2000 jaar oude Romeinse resten nog een puntje aan zuigen 😉

1 Reactie

  1. OPA

    Geee, geweldig!

    Ik neem aan dat de gemeente hier heel blij mee is en druk plannen gaat maken om hier hun voordeel mee te doen.

    Dronten heeft zo veel kansen.

    Maar ja, het is aan de ambtenaren om daar wat mee te doen. De raad bestuurt tenslotte alleen maar op hoofdlijnen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.