Borssele twee? Nee!

vrijdag 26 juni 20090 Reacties

38055Gisteren heeft het Zeeuwse energiebedrijf Delta een voorontwerp ingediend voor een tweede kerncentrale in Nederland bij Borssele. Delta denkt dat het nodig is en is als eigenaar van de huidige kerncentrale Borssele (KCB) duidelijk verblind door het nucleaire vooroordeel. Een tweede kerncentrale is onnodig, onverantwoord en overbodig!

Maar de geschiedenis leert dat kernenergie gevaarlijk is. Het ongeluk van de centrale in Tsjernobyl is daarvan het meest pijnlijke voorbeeld en heeft nog generaties lang dramatische gevolgen zoals de foto laat zien. Daarnaast blijft het afval van de centrale nog eens 240.000 jaar gevaarlijk. Hetgeen onvoorstelbare kosten (en risico’s) met zich meebrengt.

Maar ook de redenen om een nieuwe centrale te bouwen zijn verkeerd! Kernenergie wordt als goedkoop bestempeld. Da’s natuurlijk de grootste flauwekul die denkbaar is. Alleen wordt dit gezegd vanuit het perspectief van Delta. Maar in de kosten van kernenergie moet je natuurlijk ook het verwerken van het afval meenemen. En die verwerking is onbetaalbaar! Immers 240.000 jaar opslaan en beveiligen. Wie gaat dat betalen? Delta wil snel geld verdienen op kosten van de maatschappij, want de overheid moet opdraaien voor de kosten van de opslag.

Vanaf 2010-2012 wordt Nederland een energie exporterend land. Dat wil dus zeggen dat we een kerncentrale neerzetten om het buitenland van energie te voorzien. Slecht idee: niet doen dus!

Delta kan haar geld veel beter besteden aann groene banen! Investeringen in het opwekken van energie uit zee ater, of getijden. Wat is er mogelijk met de sterke stroming rond de Oosterschelde (stormvloedkering) aan energieopwekking? Duurzame investeringen in duurzame oplossingen zouden van Delta een groen energiebedrijf kunnen maken in plaats van een stralend.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This