Vanmiddag vloog in het kader van de 4 mei herdenking de laatste nog vliegende Britse Lancaster bommenwerper over Dronten.
[nggallery id=2]
Dodenherdenking op 4 mei vindt in Dronten sinds 1965 plaats bij het vliegersmonument, voor het gemeentehuis. Wat direct opvalt de propeller van de Lancaster bommenwerper ED 357 van het 12e sqd. Dit vliegtuig was gestationeerd op de Engelse basis Wickenby. De natuurstenen platen op de grond geven de contouren van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en de gemeente Dronten weer. Het monument is opgericht en onthuld in 1965, ter nagedachtenis aan alle omgekomen geallieerde vliegers en is het enige monument voor hen op het vaste land van West-Europa. In 2006 heeft het monument haar huidige vorm gekregen.
Waarom Dronten?
Oostelijk Flevoland viel droog in 1957, 12 jaar nà het einde van de tweede wereldoorlog. In de oorlogsjaren vlogen bommenwerpers vanuit Engeland naar Duitsland. Naar schatting zijn op de heen- en terugreis ongeveer 120 toestellen in het toenmalige IJsselmeer gestort. Zo ook de ED 357 in de nacht van 11 op 12 juni 1943, op terugreis van een bombardement boven Düsseldorf. In 1962 zijn de resten van dit toestel gevonden in de drooggevallen polder.
Overlevenden
Begin 1980 heeft de gemeente Dronten naspeuringen gedaan naar de namen van de bemanningsleden van de ED 357. Al spoedig werd duidelijk dat  vijf van de zeven bemanningsleden indertijd bij de crash om het leven zijn gekomen. Twee Canadese boordschutters wisten zich per parachute te redden, maar belandden in een krijgsgevangenschap. Na de oorlog keerden zij behouden terug naar hun vaderland.
Naar ieder bemanningslid is in Dronten-Zuid een straat vernoemd die herinneren aan de bemanningsleden van de Lancaster ED 357: Sparlinghof, Wardhof, Pinglestraat, Thomsonstraat, Osbornehof, Campbellhof en Boweshof. De doorgaande weg heet Lancasterdreef. In 1980 bleek dat een van hen, Bill Pingle, nog in leven was. Hij kwam op uitnodiging met zijn vrouw in mei 1980 naar Dronten, waar hij o.a. zijn eigen straatnaambord en het monument aan de ingang van de Lancasterdreef, onthuld. Tien jaar later, in 1990, was Bill Pingle weer in Dronten te gast. Hij is in 1995 overleden.
Airgunners
Ieder jaar vindt op 4 mei de dodenherdenking plaats bij het Vliegersmonument op De Rede. Samen met vele inwoners van Dronten, staan de uit Engeland overgekomen Airgunners stil bij hun omgekomen vrienden. Tussen de Airgunners en de inwoners van Dronten is in de loop van jaren een hechte band gegroeid. Veel Dronter kinderen hebben een Engelse “opaâ€.
Airgunnersroom
Sinds 2006 is in een ruimte van De Meerpaal (links van de ingang) een permanente expositie te zien over de Airgunners. Op deze manier wil Dronten de omgekomen vliegtuigbemanningen in respect herdenken. Daar mee blijft het verhaal van de Airgunners voor de toekomst bewaard.
Meer informatie over de herdenking in Dronten zijn te vinden op de website van het 4 mei commitee.
0 reacties