Gisteren maakte ik in het kader van mijn Zomeravond koffie een uitstap naar het Drentse Zuidwolde. Iris Bouwers, collega gemeenteraadslid voor het CDA in Dronten, vormt daar met haar ouders een maatschap in het gemengde akkerbouw/vleesvarkens bedrijf.

Iris woont in Dronten omdat ze studeert aan de Aeres Hogeschool hier in het dorp. Maar haar roots liggen op de zandgronden aan de rand van de Veenkoloniƫn. Boeren in een totaal ander landschap dan dat we hier in Flevoland hebben. Maar bovenal ook op een totaal andere grond.

Passe en trots

Het was een mooie middag! Iris die vol passie en trots vertelde over haar idealen en dromen op het bedrijf waar zij de derde generatie gaat worden die daar gangbaar boert. En ik met mijn inmiddels 15 jaar oude biologisch-dynamische landbouwschool achtergrond.Ā Natuurlijk, over een groot aantal zaken verschillen onze visies. Maar verrassend vaak zijn we het eens! Want boeren doe je in de natuur, met de natuur. De tegenstelling die er soms wel eens wordt gezocht is helemaal niet zo groot.

Boeren natuur

Na een uitgebreide inleiding over de varkens en de keuzes die ze daarin proberen te maken om dat op het beste en meest diervriendelijke gangbare niveau te brengen, gaan we met de trekker de velden in. Langs de bieten, de aardappelen, valeriaan en uien. Onderwijl vertelt Iris honderduit over de teelten, de arme grond en op welke manier ze proberen die te verbeteren. Over de natuurgebieden, zoals Het Zwarte gat , die rond hun gronden liggen en hoe ze met de boeren in de omgeving zorgen dat de onverharde wegen voor alle gebruikers begaanbaar blijven na de oogst.

Maar vooral ook hoe het boeren in haar natuur zit, waarom ze het mooi vind om te doen, te mogen werken in en met het landschap, de grond en de gewassen. Dat ze liever het loof trekt dan het dood te spuiten omdat het weer een extra keer spuiten scheelt. Hoe de trekkers op basis van gps rijden om zo precies mogelijk te werken en waarom er in de valeriaan helemaal niets gespoten wordt.

Dank

De middag liep al behoorlijk op z’n einde toen we met de trekker weer terug waren op het erf. Na minimaal 15 jaar had ik ook weer eens een stukje gereden en dat vind ik stiekem toch heel erg leuk. Maar vooral de rondleiding, het bedrijf en het enthousiasme van Iris waren aanstekelijk.

Dank voor de mooie middag!

 

Foto-impressie