Bizarre week

zondag 22 oktober 20172 reacties

Wat een volkomen bizarre week!

Woensdagmorgen om 08:00 uur was de maandelijkse vergadering van het presidium, ‘de agendacommissie en dagelijks ‘bestuur’ van de gemeenteraad bestaande uit de commissievoorzitters en mijzelf als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

In de rondvraag, net voor 09:00 uur, werd de burgemeester, die als adviseur bij het presidium aanzit, naar de gang geroepen waar wethouder Vis stond en hem -na later bleek- zijn ontslagbrief overhandigde. Met verbijstering heb ik de brief zitten lezen en zeker toen ook de brief van wethouder Verlaan daarbij kwam was ik echt even van slag. Want in de brieven is nauwelijks een politieke aanleiding te vinden. Zeker de politieke positie van wethouder Verlaan stond niet ter discussie. Voor dhr. Vis lag dat natuurlijk anders, maar op de politiek actuele inhoud is hij niet in gegaan.

Ranceune

Wat me vooral trof was de grenzeloze en giftige rancune die uit de beide brieven naar voren kwam richting het resterende college. Zonder daarbij enige reflectie op eigen rol en optreden.

Vooral dat dhr. Vis zich aansloot bij de zorgen van het personeel over de organisatieontwikkeling slaat daarbij alles. Want hij was zélf als portefeuillehouder in het college voor deze ontwikkeling verantwoordelijk.

Kennelijk had hij zorgen over zijn eigen functioneren. Dan is het goed dat hij is opgestapt, maar dan wel met de verkeerde motivatie in zijn brief! Toch is er ook een andere kant: want het tekent ook een persoonlijk drama dat beide ex-wethouders op een dergelijk verbitterde wijze hun vertrek aankondigen.

Hoe kwalijk ik het ook vind dat het CDA nu weg loopt en Dronten op deze wijze laat vallen, het is ook voor hen persoonlijk een trieste week geweest.

Raadsddebat

Donderdag volgde een naar debat in de raad waarin alle partijen het CDA ernstige verwijten maakten. Ik niet in de laatste plaatst.

Bij herhaling hebben we gevraagd om een vorm van zelfreflexie van de CDA fractie op de ontstande situatie en de eigen rol van het CDA daarbinnen. Het was geen fraai debat en het zal me bijblijven als een van de lelijkste momenten die ik in de politiek heb meegemaakt de afgelopen bijna 15 jaar. Allen tegen een is een debatvorm die me niet aanstaat.

Maar die afgelopen week wel noodzakelijk was omdat er ook maar een is die alle ellende heeft veroorzaakt. Wat bij me blijft verbijsteren is het totale verbaasde onbegrip bij het CDA dat niet begrijpt waarom iedereen zo naar tegen ze doet en vind dat zij het voornaamste deel van het probleem zijn.

In het belang van Dronten

Boeiend was de tekst van dhr. Verlaan bij zijn aftreden dat hij ‘het belang van Dronten voorop stelde’ en daarom zijn conclusies had getrokken en aftrad. Onderbouwen deed hij dat niet en stortte Dronten daarmee in een politiek-bestuurlijke chaos.

Het was de oppositie die daarin donderdag verantwoordelijkheid heeft genomen. Juist vanuit het belang van de bestuurbaarheid van Dronten hebben partijen besloten om niet het eigenbelang voorop te stellen en hebben we unaniem de steun uitgesproken in de overgebleven leden van het college.

Daarmee zijn rust en stabiliteit in het gemeentebestuur gewaarborgd. Maar zijn ook de politieke verhoudingen in Dronten drastisch gewijzigd. Daar waar het CDA sinds mensenheugenis in het centrum van de macht zat, liggen ze er nu helemaal uit. De woorden van het CDA zijn in politieke zin niets waard gebleken.

Het zal enige tijd duren voordat dit weer zal veranderen zo is mijn inschatting.

In ‘Over Flevoland Gesproken mocht ik in gesprek met Jeroen van der Laan reageren op de actuele politieke situatie.

2 Reacties

  1. Frank

    Ik heb het debat (met versneld doorspoelen waar nodig) via internet gekeken. Vol verbazing…. Dat voorstel van het CDA voor een onderzoek: raar…. dat is toch wrijven in de vlek. Dan blijft zo’n kwestie nog weken dooretteren.

  2. Paul Vermast

    Hmm sja… sowieso heb ik de hele strategie van het CDA niet helemaal kunnen volgen in deze kwestie Frank.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.