Bijna nucleaire ramp Zweden

vrijdag 4 augustus 20060 Reacties

{mosimage}Heel veel verder dan een klein teletekst berichtje dat Zweden 4 kerncentrales heeft stil gelegd kwam het nieuws gisteren niet. Maar het is meer dan schokkend te horen dat er vorige week een ‘incident’ was waarbij kortsluiting bij de stroomvoorziening voor de reactor Forsmark-1 ontstond. De noodvoorziening bleek ook niet te werken. De reactor kon nog net op tijd worden stilgelegd, zodat een ongeluk kon worden voorkomen. Behalve dat de reactor kon worden stil gelegd lijkt dit schokkend veel op wat er 20 jaar geleden in Tsjernobyl gebeurde. Nu kunnen de Zweedse overheden best zeggen dat het op een schaal van 0 tot 7 (een meetschaal van het IAEA) een categorie 2 incident was, maar dat is natuurlijk totaal ongeloofwaardig! Want mocht het niet op tijd gelukt zijn de centrale uit te schakelen was de kern gesmolten en was de ramp niet te overzien geweest bij een reactor op zo’n 70 km van Stockholm.
Dit is ontegenzeggelijk het bewijs dat ook de ‘moderne westerse’ kerncentrales een onverantwoord risico inhouden!

{mosimage}Het is schokkend dat dit bericht nauwelijks het nieuws heeft gehaald en niet verder komt dan en kort berichtje in de nieuws uitzendingen. Want de gevolgen van Tsjernobyl waren 20 jaar geleden hier goed te merken; er was paniek. Ik wil me niet voorstellen wat de gevolgen waren geweest van een dergelijke ramp in Zweden, vele malen dichter bij dan Tsjernobyl! Ik ben blij dat de Zweedse overheid meerdere centrales heeft stil gelegd om dit probleem eerst eens heel goed te onderzoeken, maar het is veel zeggend over deze zogenaamd ‘veilige’ techniek. Laat het een waarschuwing zijn voor al die dwazen die nu kernenergie als een ‘schone en betrouwbare’ techniek weer op de (politieke) agenda proberen te krijgen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.