Bhopal, een klein beetje gerechtigheid

maandag 7 juni 20100 Reacties

Vandaag is bekend geworden dat er acht mensen zijn veroordeeld voor hun rol bij de giframp in Bhopal in 1984. Hoewel vijfentwintig en een half jaar na de grootste giframp ooit deze veroordelingen wel wat laat zijn is het wel een klein beetje gerechtigheid in deze schandalige geschiedenis.

Op 3 december 1984 ontsnapte er 40.000 kilo aan giftige stoffen uit de bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide. De meeste inwoners van de stad lagen te slapen terwijl het gif zich door de straten van de stad verspreide. Tot vandaag heeft de giframp het leven gekost van meer dan 20.000 mensen en zijn er ruim 120.000 chronisch ziek.

Dat er nu veroordelingen zijn voor maximaal 2 jaar cel staat nauwelijks in verhouding tot het aantal slachtoffers van deze ramp. Maar het recht heeft haar beloop en dat is goed. Wat blijft is natuurlijk het punt dat DOW Chemicals (dat Union Carbide heeft overgenomen) haar verantwoordelijkheid blijft ontlopen om de gifgronden in Bhopal goed schoon te maken.

Het meisje op de foto werd geboren in de nacht van de giframp. Haar naam is Gas Devi wat Gas Godin betekend. Zij leeft haar hele leven op het vervuilde terrein in Bhopal. Na 25 jaar blijkt dat er steeds meer mensen ziek worden van de gevolgen van deze ramp en bedrijven mogen daarin hun verantwoordelijkheid niet ontlopen. Daarom is belangrijk hierbij stil te blijven staan. Ruim vijf jaar geleden voerde ik voor Greenpeace campagne tegen DOW (de grootste fabriek van DOW buiten de Verenigde Staten staat in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen) om hen te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonmaken en dus de gezondheid van Gas Devi. Net als toen verwerpt DOW nog altijd haar verantwoordelijkheid en dat is oprecht een schande te noemen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This