Bezuinigen

maandag 13 september 20100 Reacties

We moeten gaan bezuinigen. Komende donderdag behandelt de commissie een voorstel van het college over de ‘ombuigingsoperatie’. Da’s gemeentejargon voor een plan waar we het geld denken te gaan vinden. Omdat het om veel geld gaat en de gemeente in de laatste jaren al vaak heeft moeten bezuinigen (voor de volledigheid, zelden door wanbeleid van de gemeente zelf, maar meestal door taken die de Rijksoverheid naar de gemeente afstoot zonder daarbij voldoende geld mee te geven) gaat de bezuinigingen nu echt pijn doen. Dan moet je goed beslagen ten ijs komen lijkt het college te denken.

Daar ben ik het in principe wel mee eens. Maar “ten behoeve van de ombuigingsoperatie zal een budget beschikbaar moeten worden gesteld voor eenmalige kosten / projectkosten en frictiekosten (mobiliteit/tijdelijk bovenformatief personeel/benchmark etc)” valt te lezen in het voorstel. Een budget van ongeveer € 2 miljoen in de komende 4 jaar.

Nu klinkt me dat toch wel wat wonderlijk in de oren: je gaat 2 miljoen uitgeven om 4 miljoen te besparen. Natuurlijk, die kosten die je bespaart zijn structureel en daarmee verdien je de kosten van de ombuigingsoperatie in een aantal jaar weer terug. Dat is geen onlogische manier van werken omdat je soms moet investeren om efficiënter en goedkoper te kunnen werken.

Toch is mijn eerste reactie dat € 2 miljoen voor benchmarks, externe begeleiding en communicatie wel een beetje erg veel is. Maar natuurlijk ben ik te overtuigen. Misschien is de laatste zin van het voorstel daarin wel het meest bepalend: “Van belang is dat het de raad duidelijk is dat moeilijke keuzes onvermijdelijk zijn. In beginsel kunnen alle eerder gemaakte keuzes ter discussie komen te staan.” Daarmee moet dus álles bespreekbaar zijn, al ga ik op voorhand wel al een uitzondering maken. Mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de gemeente (door een uitkering) mogen in hun inkomen er niet op achteruitgaan ten opzichte van het huidige niveau. Al de rest (zwembaden, bibliotheken, dorpshuizen, Meerpaaldagen, onbetaald parkeren) staat ter discussie. Reken maar dat het pijn gaat doen en daarom moet het college als het aan mij ligt echt wel met een goed verhaal komen wil ik kunnen leven met het inzetten van € 2 miljoen euro voor de bezuinigingsoperatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This