Betuttelende Friese spruitjeslucht

donderdag 19 juli 20070 Reacties

BiertjesOmdat het maar één motie was ben ik er niet eerder over begonnen, maar vandaag besteed De Stentor er aandacht aan. De ‘bezopen’ actie van de gemeenteraad om een motie aan te nemen die er voor moet zorgen dat de café’s eerder dicht gaan en de jeugd daardoor minder drinkt. Dat is in het kort de strekking van de, onder aanvoeging van het CDA, ingediende motie. Deze motie komt voort uit een actie van twee Friese moeders uit Siegerswoude: “vroeg op stap”. De actie is geboren uit bezorgdheid om het hoge alcohol gebruik van de jeugd omdat deze laat naar de kroeg gaan en daardoor eerst kunnen indrinken. Als je minder lang naar de kroeg zou kunnen zal je minder drinken is de gedachte en onze gemeenteraad is het daar dus (in meerderheid) mee eens.

Als ik eerlijk ben word ik misselijk van de betuttelende Friese spruitjeslucht die over deze actie hangt. Want het probleem is dus niet de openingstijd maar het alcoholgebruik. Daarvoor moet de niet de ondernemers en de welwillende straffen, maar als ouder je verantwoordelijkheid nemen. Dat moet je voorkomen dat er van te voren zwaar wordt ingedronken in keten of op andere plaatsen. Natuurlijk gaan jongeren eerder naar de kroeg als die eerder dicht gaat. Maar als het café om 1 uur sluit ga je met een paar mensen bij iemand thuis toch lekker verder? Ik weet uit ervaring dat dit nu ook gebeurd rond 4 of 5 uur in de ochtend. Dus daar helpen eerdere sluitingstijden geen moer mee.

Daarbij is het een laf voorstel. Want oei, we hebben toch maar eens een signaal afgegeven! Maar iemand die er consequenties aan verbind door ook daadwerkelijk met voorstellen te komen. Daarbij, in Engeland gingen de pub’s jaren lang om 23 uur dicht en zijn de prijzen voor alcoholhoudende dranken hoog. Heeft dit geleid tot minder of verantwoordelijker alcoholgebruik? In tegendeel! De Britse jeugd ging zich volledig te buiten aan de dank en dat had verregaande gevolgen voor de openbare orde.

Kortom, ouders/verzorgers van jongeren moeten hun verantwoordelijkheid nemen en optreden als hun kinderen overmatig alcohol gebruiken. Dat is de rol van een ouder en die moeten de ouders weer eens op zich nemen in plaats van te wijzen naar anderen om hun eigen onvermogen tot opvoeden te verbloemen! Zullen we daar eens digitaal handtekeningen voor verzamelen om een signaal af te geven?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.