Besturen op hoofdlijnen

vrijdag 10 juni 20050 Reacties

Het lijkt bij tijd en wijle wel een mantra, altijd als en door de oppositie vragen worden gesteld die het CDA en VVD niet bevallen wordt er verweten dat er niet op hoofdlijnen wordt bestuurd.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen is het zogenaamde duale stelsel ingevoerd. Dat hield een aantal organisatorische veranderingen in waaronder een nieuwe manier van werken door de gemeenteraad. De Raad is het hoogste orgaan binnen de gemeente en bepaald het beleid. Ze zet de hoofdlijnen uit voor het College en deze voeren het beleid uit. Daarnaast is het de taak van d gemeenteraad om de uitvoering van het beleid voor het College te controleren. Nu is de vraag soms wel waar de grens ligt tussen het uitzetten van de hoofdlijnen en het controleren van de uitvoering. Zo deden wij met ons onderzoek naar het aanbestedingsbeleid ons controlerende werk, maar juist omdat je dan zaken tegen komt die niet duidelijk zijn ga je nieuwe kaders stellen.

Zo verweet het CDA ons weer eens te diep op de details in gingen met onze aanvullende vragen, maar het was natuurlijk wél onderdeel van het controlerende werk.

Verbazend is het dan wel dat het CDA vervolgens zelf met actuele vragen aan het College komt over een verkeersbord bij een dertig kilometer zone. Als we het nu hebben over besturen op hoofdlijnen ken ik er dus ook nog wel een paar. Als je daar een vraag over hebt leg je dat bij de ambtenaren neer en ga je daar geen vragen over stellen bij de commissie algemene zaken. Dat wil zeggen; dat houdt het CDA ons altijd voor als wij lastige vragen stellen.

Ik wordt er een beetje moe van allemaal. Er wordt alleen maar gedacht volgens de lijnen van de macht en het eigenbelang. Als er een probleem is moet je; juist als bestuurder; openheid van zaken geven en uitleggen wat er aan de hand is. Dat doen we niet in Dronten en daar helpen we niet het vertrouwen van de burger in de politiek te versteken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.