Beste Gerrit,

woensdag 17 maart 20100 Reacties

Zo lang als dat ik me kan herinneren zit je als journalist op de publieke tribune bij de gemeenteraad van Dronten. In die jaren heb je het politieke spel goed kunnen aanschouwen en kunnen begrijpen lijkt me. Maar als ik je column van vandaag lees bekruipt me het gevoel dat je er helemaal niets van snapt. Dat stemt me zorgelijk, want als journalist van de FlevoPost ben je voor het grootste gedeelte van onze inwoners de belangrijkste nieuwsbron.

Toch baseer je jezelf niet op de feiten en snap je het politieke spel niet. Niet de grootste partij bepaalt wat er politiek gebeurt zoals je in jouw column van vandaag beweerd, maar de meerderheid. Dat bleek wel in de laatste raadsvergadering van de oude gemeenteraad. De grootste, het CDA, was tegen de motie van GroenLinks dat de nieuwe gemeenteraad zou bepalen wie de informateurs werden. De meerderheid was voor en dus gebeurde het. Datzelfde geldt nu ook. Het is geen uitgemaakte zaak dat het CDA als grootste in het college komt. VVD, PvdA, Leefbaar Dronten en GroenLinks hebben ook een meerderheid en kunnen besluiten samen een coalitie te vormen. Dan wordt dit het nieuwe college en staat het CDA buiten spel. De invloed van het CDA is maar net zo groot als dat de anderen toelaten.

De voordracht van de twee informateurs was dus ook niet van het CDA vorige week, maar een initiatief van GroenLinks. En ja.. natuurlijk heeft dat er deels mee te maken dat het CDA de grootste is. Maar er stonden ook nadrukkelijk andere (niet-CDA) kandidaten op het lijstje (en nee; ik ga die niet noemen).

Gaat het hier om scoren? Ja natuurlijk, dat is namelijk onderdeel van het politiek bedrijf. Was dat het vooropgezette doel? Nee, natuurlijk niet! Het gaat eerst om de inhoud en dan om de vorm. De media roepen al tijden om meer openheid rond het (in)formatieproces en onze motie zorgt daarvoor. Het is precies wat je in jouw column zegt: eerdere keren werd er direct na de verkiezingen al over een coalitie gesproken. Bekonkelt in achterkamertjes zonder dat iemand daar zicht op had. Nu vindt hierover een debat plaats in de volksvertegenwoordiging van Dronten en kan de media daarvan verslag doen. Daarmee ben je niet blij, daarvan doe je onjuist verslag en zet je weg als tijdsverspilling. Volgens mij doe je daarmee de democratie onrecht en dat vind ik oprecht kwalijk.

Paul

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This