België is dood; leve Limburg?

vrijdag 16 november 20072 reacties

Welkom in LimburgDe Belgisch-Limburgse gouverneur Steve Stevaert pleite gisteren voor één grote Limburgse provincie. Hij wil niet meer spreken over Belgisch- en Nederlands-Limburg maar over Oost-Limburg en West-Limburg.
Tsja.. dan ben ik dus ineens een geboren Oost-Limburger… Het kan vreemd lopen in een leven 🙂

Opmerkelijk is dat ook de gouveneur van Nederlands-Limburg (Limburg is de énige provincie waar de Commisaris van de Koningin Gouveneur heet) dit pleidooi steund! De samenwerking moet niet alleen op cultureel gebied de band versterken. Het is de bedoeling dat ook op economisch, medisch, toeristisch, verkeerstechnisch, werkgelegenheids- en op onderwijsniveau de banden worden aangehaald.

Volgens mij is het best slim om grensoverschrijdende samenwerking aan te gaan als regio’s. Neem nu als voorbeeld Zeeuws-Vlaanderen: als je goed naar de landkaart kijkt zie je dat dit stuk nergens aan Nederland ‘vast zit’ (of het moet al via de tunnel zijn). Samenwerking met Vlaanderen is dan zeer voor de hand liggend omdat de ‘binding met Nederland overal door water begrensd wordt’. Samenwerking in de Limburgen is ook voor de handliggend. Het voordeel is dat de eerste drie coupletten van het volkslied alvast hetzelfde zijn.

Overigens de Limburgse Gouverneurs pleitte alleen voor een nauwere samenwerking tussen de beide Limburgen; van een staatkundig samengaan is geen sprake.

2 Reacties

  1. Michel

    De Waddeneilanden zitten ook niet vast aan Nederland. Wat doen we daarmee?

  2. Paul Vermast

    Ja goed punt Michel, maar het grote verschil is dat de eilanden eilanden zijn en Zeeuws-Vlaanderen geheel (voor zo ver niet begrensd door water) aan Vlaanderen. Daar zit mijn punt 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This