Bedrijven moeten beboet worden voor “sociaalafval”

vrijdag 25 augustus 20060 Reacties

{mosimage}Voor de regelmatige kijker van RTL Z (RTL7 overdag) is het geen nieuws, maar op dit moment worden er weer reeksen kwartaalcijfers van grote beurs genoteerde bedrijven naar buiten gebracht. Het algemeen beeld is dat het goed gaat en er flink winst wordt gemaakt. Maar wat mij meer en meer regen de borst stuit zijn de berichten van bedrijven die veel winst maken (miljoenen vaak) en vervolgens mensen ontslaan omdat ze méér winst willen gaan maken. De overheid zou hierop moeten ingrijpen en bedrijven hiervoor moeten beboeten. Mensen worden als een soort afval op straat gezet en de overheid mag dat vervolgens via de WW en de bijstand zien op te lossen. Da’s geen manier om met mensen om te gaan en het is ook verspilling van “sociaal kapitaal”.


{mosimage}Van thuis zitten wordt je niet beter (dat weet ik helaas uit eigen ervaring). Bedrijven die grote winsten maken zouden naar rato van het aantal mensen dat ontslagen wordt moeten worden belast om de maatschappelijke kosten van zo’n besluit terug te dringen. Het moet vervolgens als aanvullende regeling aantrekkelijk worden gemaakt voor bedrijven om mensen om te scholen en aan ander werk te helpen of via outplacement naar een nieuw bedrijf uit te stromen. Dat zou zelfs weer beloond kunnen worden door de overheid. De angst dat bedrijven daardoor uit Nederland vetreken is naar mijn mening ongegrond. In het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn er ook heffingen voor het produceren van afval ingevoerd. Dat is voor bedrijven ook geen reden gebleken massaal uit Nederland te vertrekken. Daarbij zouden deze voorstellen ook Europees kunnen worden opgepakt, want het is immers geen typisch Nederlands probleem. Sterker nog, na de invoer van die afvaltoeslagen bleek je aan afval verschrikkelijk veel geld te kunnen verdienen. Nu is er niets zo gemakkelijk te “recyclen” als een mens. Met omscholing en een goede begeleiding kan iemand snel weer aan een nieuwe baan worden geholpen. En je zal zien dat er aan dit, laat ik het maar oneerbiedig sociaalafval noemen, veel geld te verdienen valt!
Natuurlijk, het is niet de bedoeling dat bedrijven die het moeilijk hebben of van wie plots een deel van de productie weg valt, zoals bij Nedcar, het leven nog even wat lastiger te maken. Het moet slechts gaan gelden voor bedrijven die grote winst maken en mensen ontslaan enkel en alleen met het doel méér winst te gaan maken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.