Bedankt Liesbeth

dinsdag 12 juni 20180 Reacties

Vandaag neemt GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren afscheid van de Kamer omdat ze is benoemd tot wethouder namens GroenLinks in Den Haag. Liesbeth was Kamerlid sinds 2010 en ik mocht in al die jaren haar ‘intern-campagneleider’ zijn.

Wil jij iets voor me doen?

Begin 2010 werd de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen bekend gemaakt en daarop kwam ook de naam van Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren op voor. Hoewel ik Liesbeth niet persoonlijk kende vond ik dat als oud-Greenpeace medewerker wel erg leuk. Groot was mijn verbazing toen ik aan het einde van de dag dat de lijst bekend werd door Liesbeth werd gebeld. Ze was gevraagd voor de lijst, maar niemand had haar vertelt dat je dan ook nog intern op campagne moest om tijdens het congres ook een plekje te veroveren op de definitieve lijst. Het congres, precies één week na de bekendmaking van de concept-lijst. Ze kende de partij niet van binnenuit, had geen intern netwerk en had nog niet nagedacht over een campagne. Maar iemand had haar wél mijn naam gegeven omdat ik haar wellicht wilde helpen.

In een paar dagen tijd hebben we samen een campagne in elkaar gezet en kwam Liesbeth als hoogste nieuwe binnenkomer op de zesde plaats van de lijst terecht op het congres.

Turbulent

Het samenstellen van de lijst en de daarop volgende verkiezingen zijn altijd turbulent en spannend. Ook in 2012 en 2017 was ik (bijna vanzelfsprekend) haar campagneleider. En dat deden we best aardig samen. Want in 2012 kwam Liesbeth als hoogste zittend Kamerlid (na lijsttrekker Jolande Sap natuurlijk) op de lijst terecht.

En de verkiezingen van 2017 waren wel heel bijzonder… Scherp staat mij het moment voor de geest dat Liesbeth belde om te zeggen dat ze niet op de lijst zou worden gezet. Natuurlijk zou ze als niet geplaatst kandidaat kunnen meedoen aan het referendum, maar de kans dat ze de lijst zou halen was miniem. Totale verbijstering, bij haar en bij mij. De dagen en weken die daarop volgenden laten zich nauwelijks beschrijven, zeker omdat ik uiteindelijk zelf wél als 37ste op de lijst werd voorgedragen aan het congres.

De uitslag is geschiedenis, na een hevige campagne met onvoorstelbaar veel media-aandacht en steun vanuit de regio -Groningen in het bijzonder- was de uitslag van het referendum dat Liesbeth alsnog op de lijst kwam en opnieuw op de zesde plaats maar liefst.

Wethouder

Ondanks dat alles neemt ze vandaag afscheid van de Tweede Kamer. Ze bepleite altijd dat vrouwen bereid moesten zijn om bestuurlijke functies te aanvaarden en daarvoor niet moeten weglopen als dat eigenlijk even lastig is. En nu kreeg ze de vraag zelf voorgelegd.

Ik gun haar én Den Haag van harte het wethouderschap en een nieuwe politiek-bestuurlijke functie!

Lieve Liesbeth,

Dank voor je inzet de laatste jaren als Kamerlid en dank voor alle avonturen die we samen mochten meemaken. Want het was vaak spannend, soms slopend, maar we hebben altijd heel erg veel plezier gehad en hard gelachen. Om alles en iedereen; vooral om onszelf!

Paul

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This