Art. 123 Gemeentewet: taakverwaarlozing raad

zondag 10 oktober 20106 reacties

Vorige week schreef ik al over de wonderlijke gang van zaken in onze gemeenteraad omdat een meerderheid van de raad weigerde een advies te geven dat krachtens de mediawet wel van de gemeenteraad wordt gevraagd. De wet kwam even niet van pas en dus voerde we die niet uit.

Wat was er aan de hand: de Stichting Lokale Omroep Dronten heeft bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) een zendmachtiging aangevraagd om in Dronten een lokale omroep te kunnen beginnen. Voorwaarde die de mediawet stelt is dat er een ‘representatief orgaan’ moet zijn dat aan een aantal eisen voldoet en de gemeenteraad moet toetsen of de lokale omroep daaraan voldoet.

Het college heeft dit getoetst en kwam tot de conclusie dat de omroep aan alle eisen voldeed en stelde de raad voor een positief advies uit te brengen (je kan ook niet anders als je de wet volgt). De raad dacht onder aanvoering van het CDA dat er misschien geld te besparen valt als we geen advies uit brachten, want dan zit je ook vast aan een subsidie (waarvoor we geld krijgen uit Den Haag overigens).

Het CvdM wist ook niet zo goed wat ze hoorde omdat deze vreemde move van de gemeenteraad uniek is in Nederland en dus krijgt de gemeenteraad ook een unieke tik op de vingers. Het CvdM grijpt naar artikel 123 lid 1 van de gemeentewet: “taakverwaarlozing raad”.

Hoewel ik voor het collegevoorstel heb gestemd en dus zelf niet aan taakverwaarlozing heb gedaan vind ik het bijzonder pijnlijk dat onze; mijn raad, dit verwijt nu treft. Want het is nogal wat.

Volgens de gemeentewet betekent dit nu dat het college van burgemeester en wethouders een besluit moet gaan nemen. Dat maakt het wel bijzonder interessant! Want wat gaat het college doen? De wet uitvoeren neem ik aan en dús instemmen met haar eigen (door de raad verworpen) voorstel om een positief advies uit te brengen.

Maar dan is er natuurlijk wel een groot politiek (en financieel) probleem voor het college. Want slechts 5 van de 25 raadsleden (de fracties van PvdA en GroenLinks) zouden steun geven aan dat besluit. Het negeren van zo’n duidelijke uitspraak van de raad kan niet anders dan leiden tot een motie van wantrouwen en vervanging van het hele college. Nog al een crisis door een vreemd besluit van de gemeenteraad lijkt me. Ook kan het college niet met haar eigen voorstel instemmen omdat de raad over het geld gaat en dus geen geld wil vrijmaken voor subsidie aan een lokale omroep.

Nu zou natuurlijk ook het college kunnen weigeren een besluit te nemen, want ja als de raad dat weigert, waarom zou het college dat probleem dan oplossen? Dan wordt het nog gênanter! Dan zal het CvdM vermoedelijk artikel 124 van de gemeentewet van stal halen: “taakverwaarlozing college van burgemeester en wethouders” en moet de Commissaris van de Koningin het besluit nemen. Daarmee is het dus uit handen van de gemeente Dronten. De kans dat de Commissaris niet met het collegevoorstel instemt om een positief advies uit te brengen acht ik nihil.

Alles overziend en afwachtend wat het college nu gaat doen vind ik wel dat er sprake is van een beschadigd politiek bestuur van Dronten. De raad heeft ‘taakverwaarlozing’ aan de broek hangen en het college dreigt hetzelfde of een knallend politiek probleem. En dit alles omdat we misschien een subsidie van 20.000 euro niet verplicht zouden moeten uitbetalen. Vrienden van het CDA, VVD, D66, ChristenUnie en Leefbaar Dronten: is dit het jullie echt allemaal waard?

6 Reacties

  1. christiaan

    Strikt formeel had de voorzitter van de Raad moeten voorkomen dat er een besluit werd genomen dat in strijd is met de wet. Zoals je in je beschouwing vermeldt, krijgt de gemeene geld in de algemene uitkering voor lokale omroepen. Als er zich een omroep aandient die aan de eisen voldoet, zal de gemeenteraad dus moeten instemmen. Geld besparen kan nooit een argument zijn. Hoogst waarschijnlijk is het geld de afgelopen jaren aan wat anders uitgegeven dan waarvoor het bedoelt was.
    Het College kan in deze niet anders dan besluiten het geld beschikbaar te stellen. Ook het College dient zich aan de wet te houden.

    groet, Christiaan

  2. Paul Vermast

    Há Christiaan,

    Fijn dat GroenLinks wethouders wel weten hoe je jezelf aan de wet moet houden 😉

    Helemaal mee eens dus!

    Paul

  3. Maaike

    Dit zijn nu juist de dingen waardoor de burger het vertrouwen in de (lokale) politiek verliest.

    Ik vind het erg jammer dat de partijen die dit over zichzelf heen roepen, ook de partijen die zich wel aan de wet willen houden in een slecht daglicht zetten.
    Wat je zegt, er wordt nu een keuze gemaakt om te bezuinigen op iets waar je geld voor krijgt. Ik vraag me nu toch af of dit niet vaker gebeurd.

    Als het inderdaad zo ver gaat dat de Commissaris van de Koningin het besluit moet nemen is er een grote kans dat het door de nationale media wordt opgepakt, waar Dronten tot nu toe niet heel positief is neergezet. Hoe lang het duurt voordat bijvoorbeeld een PowNews hier achteraan gaat is maar de vraag.

  4. Erwin

    Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat dit leidt tot de val van het college B&W. Er zal eenzelfde draai worden gemaakt als in de gemeenteraad NOP over winkels op het dorpsplein. Het CDA zal zeggen dat dit nieuwe informatie is, op basis waarvan ze tot een ander besluit komen dan eerst was genomen. Ook in NOP was er sprake van een besluit die niet rechtsgeldig was. Maar met een beetje draaien valt dat probleem wel te omzeilen. Het toont wel weer aan dat de gemeenteraden van Dronten en NOP in hun eigen belevingswereld leven.

  5. Michel

    Ik ben jarenlang actief geweest voor de lokale omroep in Gouda, en nog steeds vrijwilliger. Bij een lokale omroep gebeuren mooie dingen, dankzij het geld dat via het Rijk beschikbaar wordt gesteld. Dat een gemeente dat niet wil geven zou schandalig zijn. Terecht dat er een tik op de vingers is gegeven, ik hoop voor je op wijsheid bij de rest van de Raad.

  6. johan

    Ik denk dat Erwin gelijk krijgt. Het CDA zal het voortouw moeten nemen om dit raadsbesluit teruggedraaid te krijgen. Als ze het lef hebben, tenminste…

    johan

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.