Archeologisch onderzoek in biologische grond

vrijdag 23 september 20050 Reacties

De Stentor van vandaag meldt dat Willen Kips uit Lelystad niet wil dat er archeologisch onderzoek wordt gedaan op zijn land waar over een paar jaar de Hanzelijn komt te liggen. Ik ken Willem een beetje, in de tijd dat ik op Warmonderhof biologisch-dynamische landbouw studeerde heb ik nog eens een paar weken bij hem stage gelopen. Toen al (en dan heb ik het over ongeveer 1997) wist hij al dat het tracé over zijn land zou komen te liggen. Nu is het zo ver dat er wordt onteigend. Dat is voor Willem en zijn bedrijf heel vervelend natuurlijk. Maar dat hij nu dwars ligt tegen het archeologisch onderzoek vind ik erg jammer. Natuurlijk snap ik zijn bedrijfseconomische bezwaar wel, maar ik kies in dit geval toch voor het "algemeen belang". Dat archeologisch onderzoek vind ik van algemeen belang omdat er volgens de archeologen mógelijk unieke vondsten zouden kunnen worden gedaan. Het gebeid rond Swifterbant is al uniek omdat er een eeuwen oude cultuur is opgegraven uit de prehistorie.
Natuurlijk snap ik ook dat dit voor het bedrijf een serieuze schadepost is en natuurlijk weet ik ook dat de bodemstructuur van de grond heel belangrijk is. Bodemverbetering is bijna een doel op zich in de biologisch-dynamische landbouw. Dus ik zou het niet onredelijk vinden als het ministerie van OC&W dat verantwoordelijk is voor het archeologisch onderzoek een schadevergoeding voor het verloren rendement en de extra kosten betaald zodat Willen Kips en financieel niet op achteruit gaat. Ik hoop van ganser harte dat dit de strekking van de uitspraak van de rechter zal zijn volgende week.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.