Mooie actie van Greenpeace Nederland gisteren op de Kerncentrale van Borssele! Want als je kijkt naar het nieuws uit Japan slaat de schrik je bijna dagdagelijks om het hart. Af en toe is er wel een klein beetje goed nieuws, maar doorgaans zijn de berichten alleen maar zorgelijker.
Vijfentwintig jaar na Tsjernobyl vindt ons Kabinet dat er zo snel mogelijk een nieuwe kerncentrale in Nederland moet worden gebouwd. Argumenten daar tegen over gevaar en afval worden afgedaan als dat een dergelijke ramp zich hier niet voor kan doen en het afval ‘in de toekomst’ wel een oplossing vindt.
Op dit moment vindt er een afschuwelijke ramp plaats in het Japanse Fukushima en plots wordt me van verschillende kanten, ook door collega raadsleden, ‘verweten’ dat het ongepast is om nu actie te voeren tegen kernenergie. Mij verbaast dat nogal omdat ik bijna zou kunnen zeggen een ‘persoonlijke traditie’ te hebben in het actievoeren tegen kernenergie. Ik ben 20 jaar zelf actief in de milieubeweging en al die jaren was kernenergie wel een heel belangrijk thema. Dat komt ook zeer zeker door mijn opvoeding waar demonstraties tegen kernwapens en kernenergie zeker niet ongewoon waren.
Nu ga ik hier geen potje gelijk zitten halen over de rug van Fukushima heen. Dat zou ik ongepast vinden. Maar Greenpeace meldt dat het de afgelopen jaren meer dan eens ‘net aan goed’ is gegaan bij Borssele vanwege problemen met de koeling. Afgelopen maand was er ook al een probleem met de koeling van een van de reactorkernen van de kerncentrale van Doel bij Antwerpen net over de Nederlands – Belgische grens. Of laat ik enkel wijzen op het nieuws van vanmorgen dat er een zeer lichte aardbeving van 2.1 op de schaal van Richter was bij Sappermeer. Volgens het KNMI zijn er nauwelijks aardbevingen in de omgeving van Sappemeer. Zal wel komen door de gaswinning in Groningen, maar het plaatst de argumenten dat “zo iets als in Japan hier niet kan gebeuren” wel in een ander licht.
Vandaag is het precies 32 jaar geleden dat het mis ging in de Amerikaanse staat Pennsylvania bij de kerncentrale Three Mile Island. Daar vond een ramp plaats die in een aantal opzichten te vergelijken is met wat er tot nu toe bekend is over Fukushima. De impact van die ramp op de mensen uit de omgeving is vandaag de dag nog zeer merkbaar blijkt uit een bijdrage van de NOS.
Nederland slaat terecht nu de schrik om het hart dat er een dergelijke ramp ook hier, in het Westen, in Europa, zou kunnen plaats vinden blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond van gisteren. Dat heeft niets met bangmakerij te maken, maar het een nieuw besef dat kernenergie lang zo veilig niet is als sommigen willen doen geloven. Het door de GroenLinks Tweede Kamerfractie bepleitte referendum over een nieuwe kerncentrale lijkt mij een heel verstandig idee!
industrie negeert Thorium als schoon alternatief
Maandag, 28 maart 2011 13:02
PDF Afdrukken
De ramp met de nucleaire centrale in Japan heeft de discussie over de veiligheid van kerncentrales wereldwijd meer dan ooit aangewakkerd.
Terwijl de nucleaire lobby voortdurend pretendeert dat kernenergie een veilige methode is voor het opwekken van energie, waarschuwden diverse groeperingen al jaren voor de gevaren die het met zich meebrengt. Is de momentele nucleaire meltdown in Japan niet het bewijs dat deze groepen niet voor niets hun zorgen uitten?
Natuurlijk is het geen optie om nu alle kerncentrales per direct te sluiten. Dit zou grote gevolgen hebben voor de samenleving. Hoeveel mensen zijn bereid op hun huidige levenstandaard in te leveren als het aankomt op zuiniger omgaan met energie?
Er is een alternatief
Al enige jaren is Thorium een bekend alternatief voor schone nucleaire energie. Deze stof is in grote hoeveelheden aanwezig in de natuur, kost niets, en geeft tot 200 maal meer energie dan met uranium geproduceerd wordt. Thorium heeft verder als eigenschap dat het slechts lichte straling afgeeft en het geen radioactief afval achterlaat, omdat het zichzelf als het ware opvreet. Daarbij breekt de stof zelfs het uiterst gevaarlijke plutonium af.
En daar zit ‘m nu net de kneep…
De wapenindustrie heeft plutonium nodig om kernwapens te kunnen produceren. Zij zijn de drijfveer achter het gebruik van uranium in de nucleaire energie sector vanwege de opbrengst van plutonium en houden het veilige gebruik van Thorium weg van het publiek.
Velen van u hebben zeer waarschijnlijk nog nooit van deze stof gehoord, maar de media lijkt nu toch, hetzij mondjesmaat, over het gebruik van Thorium te berichten.
Als tijdelijke tussenstap van opwekking van oude energievormen naar de volledige overstap op nulpuntenergie lijkt Thorium voorlopig de enige juiste oplossing te bieden.
In september 2010 publiceerde Niburu het onderstaande artikel:
Thorium als alternatief voor fossiele brandstoffen
29 augustus 2010 – Als Barack Obama de wetenschappelijke en strategische bronnen van Amerika optimaal zou benutten, zou de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen binnen drie tot vijf jaar kunnen verdwijnen.
We kunnen dan ook stoppen met het discussiëren over windmolens, onderwater boringen, het IPCC, of strategische afhankelijkheid van het Kremlin. Het vasthouden aan de status quo is geen volwassen beleid. Het Internationale Energie Agentschap IEA zegt dat de wereld $26 miljard moet investeren in de komende 20 jaar om een energieschaarste af te wenden. De schaarse brandstoffen zorgen al voor frictie tussen China, India en het Westen.
Nucleaire natuurkunde is geen zekerheid, maar het werk door Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia van de CERN (European Organization for Nuclear Research) over het gebruik van Thorium als een goedkoop, schoon en veilig alternatief voor uranium in kernreactoren kan veel perspectief bieden voor de toekomst. Dit hoewel we het potentieel van zonne-energie nog niet eens onderzocht hebben.
Dr. Rubbia zegt dat een ton van het zilverachtige metaal – vernoemd naar Thor, de Noorse god van de donder, die ons ook de naam donderdag heeft gegeven – evenveel energie produceert als 200 ton uranium, of 3.500.000 ton kolen. Dus met een handvol van het materiaal kan de gehele stad Londen een week van energie worden voorzien.
Thorium eet letterlijk zijn eigen afval weg. Het kan zelfs het plutonium opruimen wat overblijft bij reactoren die draaien op uranium, waardoor het fungeert als een soort eco-cleaner. Als je het materiaal nader bestudeert, is te zien dat je gehele beschavingen gedurende honderdduizenden jaren op thorium kunt laten draaien en het is in principe kostenloos. Men heeft namelijk niet te maken met uraniumkartels.
Thorium komt zoveel voor dat de mijnwerkers het zien als iets vervelends, als een radioactief bijproduct wanneer ze zoeken naar schaarse metalen. Amerika en Australië zitten letterlijk vol met thorium. En al het materiaal kan gebruikt worden als brandstof, tegen 0,7 procent voor uranium.
Waarom is het niet gebruikt indertijd? Amerika had het overgebleven plutonium uit uranium nodig om bommen te maken. “Ze gingen voor de wapens”, zei Professor Egil Lillestol, een autoriteit op het gebied van de thorium brandstofcyclus bij de CERN. “Het is bijna onmogelijk om nucleaire wapens te maken van thorium, omdat het te moeilijk is om te hanteren. Het zou het niet waard zijn om zelfs te proberen, omdat het te veel gammastraling uitzendt.”Â
Je zou denken dat thoriumreactoren het antwoord waren op de toenemende vraag naar energie, maar toen de CERN aanklopte bij de Europese Commissie in 1999-2000 om fondsen aan te vragen, werd alles afgewezen. Brussel greep terug op haar technische experts, die van Franse afkomst blijken te zijn, omdat de Fransen de nucleaire industrie domineren in de EU. Ze wilden geen competitie, omdat ze juist een enorme investering hadden gedaan in de oude technologie.
En zo ging er weer een decennium verloren. De Noorse groep Aker Solutions heeft Dr. Rubbia’s patent voor de thorium brandstofcyclus gekocht en werkt met de blauwdruk aan een protonversneller. Victoria Ashley, de projectleidster, zei dat het kan leiden tot een netwerk van kleine 600 megawatt reactoren die onder de grond worden gebouwd, kleine netwerken kunnen bedienen en geen veiligheidsconstructie nodig hebben.
Aker hoopt met de Amerikanen, de Russen of de Chinezen samen te werken. India heeft haar eigen projecten, maar er zijn er nog geen voltooid. Amerika zou minder beperkingen moeten hebben om de sprong voorwaarts te maken, omdat haar nucleaire industrie gestagneerd is na Three Mile Island in 1979.
Het Witte Huis heeft $8 miljard aan leningen verstrekt voor nieuwe kernreactoren, maar Amerika blijft verrassend passief tot nu toe. Thorium-fluoridereactoren kunnen opereren bij kamertemperatuur. De reactoren zouden veel kleiner zijn en minder kosten. En je hebt die enorme koepels niet nodig, omdat er zich geen water in de reactor bevindt wat onder druk staat.
Nucleaire energie zou routine kunnen worden zonder risico’s. Maar eerst zullen alle vooroordelen moeten worden weggenomen. Toen Hongaarse wetenschappers in 1939 onder leiding van Leo Szilard probeerden om Washington te waarschuwen dat de Nazi’s de atoombom aan het ontwikkelen waren, werden ze vol ongeloof aangehoord.
De globale energiemarkt kan een goede impuls gebruiken. Wanneer het werkt zou dit het optimisme en het strategische leiderschap van Amerika kunnen herstellen. Zo niet, is het een impuls voor de Amerikaanse wetenschap en zeker een goede manier om het land uit de depressie te halen. Of beter nog: samenwerken met China om het energie-vraagstuk het hoofd te bieden. Bron: Telegraph.co.uk
Door: Richard – http://www.niburu.nl
Thorium is (op dit moment nog) geen afdoende alternatief voor ’traditionele’ kernenergie omdat het wél radioactief afval oplevert en net als uranium een eindige grondstof is. Hoewel het afval minder lang gevaarlijk blijft (slechts enkele honderden jaren in plaats van enkele honderdduizenden jaren) en er veel meer van is dan van uranium, blijft het een eindige grondstof.
In plaats van geld te investeren in de ontwikkeling van Thorium met alle nadelen van dien is het verstandiger dat geld in te zetten voor echt volhoudbare energiebronnen als zon, wind en waterkracht.
Kernenergie? Weg ermee!Een vieze, gevaarlijke energiebron die z.s.m. moet verdwijnen. Kernongevallen zijn van alle tijden. Veilige kernenergie is een mythe. http://szrzlj3.blogspot.com/2010/09/de-waarheid-over-de-navo-agressiebalkan.html