Alle Menschen werden Brüder… *

zondag 7 januari 20070 Reacties

Voor het eerst in lange tijd zag ik vanmorgen op televisie weer eens een inhoudelijke discussie over Europa en de Europese Unie bij Buitenhof. Het is de laatste tijd oorverdovend stil geweest eigenlijk, zeker als het gaat om het debat in Nederland en wat wij, Nederlanders, daarvan vinden. Ook bij de laatste verkiezingen was het geen thema, eigenlijk ook niet bij GroenLinks. Van en over Europese politici zie of hoor je eigenlijk nooit wat, met nadrukkelijke uitzondering van “onze” Kathaleijne Buitenweg! 
Zou het niet eigenlijk tijd worden dat GroenLinks, als pro-Europese partij, het voortouw neemt in het Nederlandse Europa debat? Kunnen we niet na de zomer, los van wat de rest van de politiek doet, onze eigen Europa Campagne starten? Uitleggen wat er goed is aan de Unie, waar wij als Nederland voordeel hebben én wat er allemaal nog beter kan in Europa? Europese boegbeelden Kathalijne en Joost voorop en laten we dat ook grensoverschrijdend doen met onze Vlaamse partijgenoten van Groen!, Bart Staes voorop. Nou ja, eigenlijk een pleidooi om als GroenLinks een Europa campagne op te gaan starten, los van verkiezingen en los van referenda en bijvoorkeur samen met onze Groene Zusterpartijen, The European Greens. 

Waarom?
Omdat ik denk dat we een hoop te winnen hebben met Europa, maar ook uit een ideaal. Europa is het werelddeel waar in de vorige eeuw twee wereldoorlogen zijn ontstaan waarbij de rest van de wereld werd meegesleurd en de meest verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Maar zo’n 60 jaar later zijn de landen die toen met elkaar in gevecht waren met elkaar in gesprek. Over samenwerking, over samen beleid maken en je samen één voelen, namelijk Europeaan. Maar met behoud van verschillen. Zo kan ik me in het Europa wat ik voor ogen heb een Drontenaar, een Zeeuw, een Nederlander en een Europeaan tegelijk voelen. Ik heb 12 jaar voor Greenpeace gewerkt en daar geleerd dat je alleen internationaal iets aan milieuproblemen kunt doen. Daar hebben wij als Nederland belang bij! Als in Duitsland de Rijn of in Frankrijk de Maas wordt vervuild zitten wij met dat probleem. Wij kunnen onze dijken rond de rivieren wel verhogen, maar als bij Lobith over de grens in Duitsland de dijken doorbreken loopt nog steeds een onvoorstelbaar groot deel van Nederland onder water. Dat zijn dingen waar je afspraken over kunt en moet maken! Dat gaat nu eenmaal in Europees verband beter. En daarbij geldt ook nog altijd het al oude spreekwoord: beter een goede (Europese) buur, dan een verre (Amerikaanse) vriend!

* “Alle Menschen werden Brüder” is een regel uit het Europese Volkslied “Ode an die Freude

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.