Alle Menschen werden Brüder… *

vrijdag 9 mei 20080 Reacties

EuropaVandaag is het de Dag van Europa.

“Op 9 mei 1950 lichtte Robert Schuman zijn voorstel toe om een georganiseerd Europa tot stand te brengen, dat hij als een onmisbaar element zag voor de handhaving van vreedzame betrekkingen tussen de landen. Met dit voorstel, dat bekend staat als “de verklaring van Schuman”, werd het startschot gegeven voor de Europese opbouw, die uiteindelijk heeft geleid tot wat vandaag de Europese Unie is” valt op de website van de Europese Unie te lezen.

Goed moment om weer eens even stil te staan bij de ‘Europese zegeningen’.
Voordat er nu alweer allerhande mensen in de pen klimmen doen we eerst maar even een rondje zelf kritiek. ‘Brussel’ is te log, kost te veel, bemoeid zich met alles en is onvoldoende democratisch. Allemaal (soms) best waar, daar moeten we zeker wat aan doen!

Zo nu dan de zegeningen van de Unie.
Afgelopen zondag op 4 mei heb ik er ook al even bij stil gestaan. Europa is het werelddeel waar in de vorige eeuw twee wereldoorlogen zijn ontstaan waarbij de rest van de wereld werd meegesleurd en de meest verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Maar zo’n 60 jaar later zijn de landen die toen met elkaar in gevecht waren met elkaar in gesprek. Over samenwerking, over samen beleid maken en je samen één voelen, namelijk Europeaan. Maar met behoud van verschillen. Zo kan ik me in het Europa wat ik voor ogen heb een Drontenaar, een Zeeuw, een Nederlander en een Europeaan tegelijk voelen.

Europese samenwerking is noodzakelijk om de andere grote machten in de wereld het hoofd te bieden. De Amerikanen die (uit puur eigenbelang) de politieman van de wereld spelen. De Chinezen die het met de mensenrechten en democratie niet al te nauw nemen. De Russen die vandaag voor het eerst sinds 1991 met een militaire parade laten zien dat ze terugverlangen naar de Sovjet Unie en de Koude Oorlog waarin zij een van de twee grote machten waren.

Waarom moet Europa hierin dan tegenwicht bieden? Omdat de European Way na de Tweede Wereldoorlog een van de-polarisatie, samenwerking, handel, internationale samenwerking vrede is. Natuurlijk is dat met vallen en opstaan gegaan en gaat nog lang niet alles goed. Maar doordat er een Europees project is moeten landen als vanzelf rekening met elkaars belangen houden binnen de Unie. Dat moet ook de internationale manier van met elkaar omgaan worden. Dus niet de politieman van de wereld, de grote vijand of megaproducent. Geen uitbuiting van de minst bedeelden via Wereldhandelsorganisatie en GATT akkoorden. Dat de EU hierin niet altijd een even fraaie rol speelt is waar. Maar als we de anderen buiten de unie net zo gaan behandelen als we elkaar binnen de EU bejegenen gaan we voorzichtig de goeie weg op. zonnebloem

Daarom is het goed om op een dag als vandaag ‘Europa te vieren’.

* “Alle Menschen werden Brüder” is een regel uit het Europese Volkslied “Ode an die Freude“

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.