Algemene beschouwingen

zaterdag 22 juli 20060 Reacties

{mosimage}Afgelopen donderdag is de voorjaarsnota door de gemeenteraad vastgesteld. Hoewel je dat document misschien beter een zomernota zou kunnen noemen op het moment, hoort daar normaal een algemene beschouwingen bij. Dit jaar was dat anders. Omdat het college sinds 7 maart nog niet in staat is gebleken een collegeprogramma met de plannen voor de komende vier jaar te presenteren zijn alle discussies over de financiën naar de begroting 2007 verschoven.
Maar de VVD wilde donderdag toch enkele ‘kaders’ aan het college meegeven. Zo willen de Liberalen dat er 10% in de bedrijfsvoering van de gemeente wordt gesneden. Dat wil dus zeggen dat de gemeente 10% minder geld uitgeeft aan haar eigen activiteiten. Dat hoeft niet persé minder ambtenaren te betekenen, maar het kán wel. Toverwoord van dit moment is dan ook “outsourcing”, in normaal en plat Nederlands, alles wat een ander kan doen buiten de deur zetten.


Dus de groenvoorziening, het bedrijfsrestaurant, het ICT-beheer, de Meerpaal, beheer van de sportaccommodaties etc. Nou valt daar soms wel wat voor te zeggen (zoals bij ICT dat heel specialistisch is), maar lang niet altijd. Want de privatisering van de Meerpaal, zo wordt het nooit genoemd, maar dat is het wel, en daarmee dus de privatisering van het CKV, ouderenwerk, jongerenwerk, beheer van de dorpshuizen en alles wat de Meerpaal verder doet, is ook niet persé een succes. Zo wordt er al maanden gesproken over de straathoekwerker in Swifterbant. Deze is er niet meer en zou door De Meerpaal in dienst moeten worden genomen, dat is de taak van de Meerpaal. Het gebeurd echter niet. Nu vindt de gemeente dat ze de Meerpaal daartoe kan dwingen; namelijk door te dreigen dat er volgend jaar minder subsidie wordt gegeven. Maar dat is natuurlijk onzin, want dan komt er zéker geen straathoek werker. Dan moet de gemeente dat weer ergens anders vandaan halen of er een nieuwe organisatie voor oprichten. Maar ja, die organisatie was net in de Meerpaal opgegaan! Kort om, dan is de cirkel weer rond en ben je nog verder van huis.
Waar ik heen wil met dit verhaal is dat het niet persé verkeerd is om zaken de privatiseren, maar het maakt ook niet heilig! Van Optisport kunnen we de eerste 5 jaar nog niet af, terwijl iedereen dat eigenlijk wel zou willen. Laat dat voor iedereen een les zijn dat je niet alles zomaar buiten de deur kan zetten! Dat geldt zeker niet alleen voor die acquisiteur waar de VVD in haar beschouwingen zo veel mee op heeft.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.