“Agent” voor één dag

dinsdag 7 februari 20060 Reacties

In december had de gemeenteraad een ‘veiligheidsvergadering’ met de politie op het politiebureau en daar heb ik toen laten vallen dat ik wel eens een dag mee wilde lopen met de politie om een beeld te krijgen wat de politie in Dronten op een ‘gewone’ dag doet. Gisteren was het zo ver en mocht ik mee. Zonder voorstelling van wat ik zou gaan doen en hoelang het zou gaan duren stapte ik om 10 uur het politiebureau binnen. Het grootste gedeelte van de dag ben ik op sleeptouw genomen door Paul Offerman, een van de twee wijkagenten van Dronten. Nadat ik en geheimhoudingsverklaring had getekend dat ik over alle dingen die ik zou horen mijn mond zou houden zijn we naar buiten gegaan. Allereerst naar het AZC.
Ik realiseerde me onderweg dat ik niet eerder op het AZC was geweest, überhaupt niet op een AZC. 

Het AZC Roggebot heeft een eigen wijkagent die gedurende delen van de dag daar gewoon aanwezig is. Deels voor de handhaving van de openbare orde, deels ook om mensen die hier komen bekend te maken met de politie en te laten zien dat je de politie best kan vertrouwen. Jaap Glastra, de AZC ‘wijkagent’ heeft me het reilen en zeilen van het centrum uitgelegd, laten zien waar de bewoners kunnen recreëren en hoe ze wonen. Op het eerste gezicht is het goed toeven in Roggebot. Er staan in ruime cirkels leuke houten huisjes en als vakantiepart ziet het er heel geschikt uit. Niets mis mee voor een weekje. Maar als je er maanden of jaren zit wordt het écht andere koek. Ik had het geluk dat ik even bij een gezin binnen mocht kijken. Ze wonen al jaren op het centrum en hebben geen idee hoelang ze er nog zitten. Zij hebben het geluk dat ze met een gezin zijn en daardoor een ‘eigen’ huisje. Maar ik mocht ook in een ander huisje kijken. Waar alleen mannen wonen . Dat verschil zie je (ga maar eens in een studentenhuis kijken) en daarbij slapen ze met twee mensen op één kamer. Meer privacy zit er niet in.
Natuurlijk, ik weet allemaal wel dat het zo is, maar als je het ziet, er echt midden in staat vind ik het indrukwekkend. Jaren lang die onzekerheid, iedere dag opnieuw bang voor de post, want die kan goed nieuws, maar ook heel slecht nieuws brengen. Je zal er maar zitten heb ik gisteren een paar keer gedacht.

Daarna door naar Swifterbant om de wijkpost te bezoeken, maar die was helaas dicht.  Door naar het bureau in Dronten voor lunch en naar Biddinghuizen. Wijkagent Rob Tanis, had het daar tot wijk kwamen redelijk rustig en wilde wel het een en ander over Biddinghuizen vertellen, maar doordat wij met een herkenbare politieauto waren wist het dorp dat de politie er was en de rust voor Rob was over.

Paul en ik zijn toen door gegaan naar de stranden. Paul heeft zijn vaarbewijs en is in de zomermaanden ook op het water te vinden om toezicht te houden op de recreatievaart. Terug in Dronten liep het tegen drieën en had ik Paul voldoende van zijn werk gehouden, na de koffie ging hij weer aan het werk en ben ik ingestapt bij de noodhulpdienst. De politie die komt ‘opdraven’ als er een melding binnenkomt. Onvoorspelbaar dus. Deze agenten rijden een beetje door het dorp en surveilleren bij de scholen, de goede visplekjes waar mensen mogelijk illegaal aan het vissen zijn en houden toezicht op het verkeer. Tot er een melding komt, zoals gisteren van een hinderlijk geparkeerde auto in Swifterbant. Lekker rap er op af en voorzien van een mooie prent. Rond 17 uur ben ik in Dronten weer uitgestapt.
Ik ben van een dag politie een hele hoop wijzer geworden. Er zijn een aantal dingen die ik de fractie zeker zal voorleggen of we er wat mee kunnen of moeten en verder vond ik het verschrikkelijk leuk om eens van dicht bij mee te maken!

Daarom vanaf deze plek heel erg veel dank voor de politie van Dronten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.