Afscheid

zaterdag 26 juni 20100 Reacties

Het is altijd een beetje een merkwaardig moment, afscheid nemen van een wethouder. Gistermiddag was het weer zo’n moment omdat Filip van As en Hillebrand Koning officieel afzwaaiden omdat hun partijen (ChristenUnie en PvdA) niet in de nieuwe coalitie zijn gekomen.

Filip was in het vorige college met recht het groene gezicht van Dronten te nomen. Duurzaamheid was duidelijk een van zijn speerpunten hij probeerde daaraan echt een invulling te geven. Het leverde de gemeente afgelopen voorjaar ook de ‘klimaatbokaal’ van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland op voor de gemeente met het meest veelbelovende klimaatbeleid op. Ook ik de overleggen over de luchthaven Lelystad waar ik hem vanuit mijn werk nog wel eens tegen kwam maakte hij een deskundige en betrokken indruk. Daarin herkende ik altijd een duidelijk Drontens geluid.

Hillebrand is een dossiervreter die je op inhoud echt niets wijs kon maken. Hij heeft een ontspannen en vrolijke bestuurstijl die mij wel erg ligt. Wat ik echt sterk aan zijn optreden vond was dat als hij zich in de raad of commissie had vergist -en dat kwam zelden voor- hij daar zelf achterkwam er een briefje naar de raad werd gestuurd met het juiste antwoord. Ook bij Hillebrand zit het hart voor duurzaamheid op de juiste plek. Dat is ook terug te zien in de nieuwe en in aanbouw zijnde wijken van Dronten. Veel aandacht voor waterberging en het vasthouden van water door hemelwater en rioolwater te koppen. Maar ook in de nieuwe wijk van Biddinghuizen die nog ontwikkeld gaat worden, De Graafschap, zijn strenge energienormen voor de huizen opgenomen in de plannen. Daarin is duidelijk de hand van Hillebrand herkenbaar.

Zeker op deze groene onderwerpen zal ik beide wethouders gaan missen de komende jaren. Want als we uitgaan van het coalitieprogramma lijkt het onderwerp duurzaamheid een lege huls te zijn geworden binnen dit rechtse college en dat is echt een groot gemist. Of om Filip aan te halen gisteren bij zijn afscheid: “iedereen ziet in dat je nu aan de slag moet met duurzaamheid, dat wordt de komende jaren ongelofelijk belangrijk”. Helaas lijkt het nieuwe college hiervan nog niet doordrongen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.