Afkeuring

maandag 4 april 20114 reacties

Afgelopen donderdag diende de gehele oppositie een motie van treurnis in tegen het college en sprak afkeuring uit over het onvolledig en juist informeren van de raad door wethouder Langeweg in het bijzonder. Dit alles rond het aanhoudende gedoe rond het Multifunctioneel Gebied (MFG) in Biddinghuizen.

Op 25 juni vorig jaar bleek dat de subsidie van 1 miljoen euro van de provincie waarvan de gemeente uit ging er niet zou komen. Via “stille diplomatie” bij borrels en ontmoetingen tussen het college van burgemeester en wethouders en het college van Gedeputeerde Staten heeft ons college geprobeerd nog iets voor elkaar te krijgen. Maar dat leverde geen enkel resultaat op. De wethouder wilde “vanuit het vertrouwen naar de provincie toe” daarom niet de raad inlichten en deed dat voor hem op het eerst logische moment op 2 september tijdens een informele bijeenkomst met de gemeenteraad door een “winstwaarschuwing” af te geven. De wethouder van financiën gaf daarbij meteen aan dat hij verwachtte dat het wel goed zou komen.

Ook toen de gemeenteraad op 4 november een debat voerde over de Cultuurbank in Biddinghuizen waarin de ontwikkeling van het MFG een belangrijke rol speelde gaf het college geen enkele aanwijzing dat de gelden voor het MFG in gevaar waren. Daarmee besloot de coalitie van CDA, VVD en Leefbaar Swifterbant Dronten om geen 80.000 euro vrij te maken voor de Cultuurbank in Biddinghuizen die daarmee tonnen aan subsidie mis liep en er dus niet zal komen verwacht ik.

Dat rekenen we vooral de wethouder aan, dat hij op dát moment niet heeft gezegd dat er een probleem was, en niet een probleem dat we zelf wel even kunnen opvangen. De komende jaren staan er forse bezuinigingen op de agenda en dat is het vinden van één miljoen voor het MFG een hele klus. Een klus die we wel gaan klaren omdat iedereen vindt dat het MFG er wel zal moeten komen. Maar de vraag is wat we dan niet gaan doen om dat geld toch vrij te spelen. Dat blijft nog even afwachten, maar het moet uit de lengte of de breedte komen.

Natuurlijk heeft de wethouder de motie overleeft en behoudt hij het vertrouwen van CDA, VVD en Leefbaar Swifterbant Dronten. Leefbaar had, zoals altijd, geen enkele inhoudelijke inbreng en CDA en VVD zochten de aanval op de PvdA want die zat in de vorige raadsperiode ook in het college. Wethouder Koning (nu ineens “van de Partij van de Arbeid”) was bij een bijeenkomst geweest waarin veranderingen van de regels voor subsidie werden besproken. Hij had zich daar niet tegen verzet, maar wel gevraagd de belangen van de bestaande projecten niet uit het oog te verliezen. Dus, in de logica van CDA en VVD was de PvdA eigenlijk verantwoordelijk voor de problemen rond het MFG.

Lijkt me niet erg geruststellend voor de huidige wethouders om hier de uitwerking te zien van het ‘collegiale bestuur’ waar ze in Dronten altijd de mond over vol hebben. Als er problemen zijn krijg je een mes in je rug op een moment dat je jezelf niet kan verdedigen als oud-wethouder. Behoorlijk onbeschoft naar mijn bescheiden opvatting.

Maar het meest tekenend was wel hoe de VVD fractievoorzitter zich tegen kritiek verweerde: “Ik heb gelijk! Wacht maar op de stemming”. Tot zo ver een lesje democratie van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Laten we dan bij deze het door hen verzonnen “samenwerkingsdualisme” maar ten grave dragen, want de VVD heeft toch gelijk.

4 Reacties

 1. Frank Pels

  Uit het programma ‘Over Flevoland gesproken’ van omroep Flevoland:
  Subtiel onder de gordel (PvdA Dronten): ‘een zwakke wethouder sociale zaken, dat zal de VVD wel aanstaan’ [op 08:20] Link

  Ik vond – naast het zwakke optreden van Langeweg – vooral de bijdrage van Leefbaar Dronten ronduit beschamend.

  En dan de VVD: proberen de schuld in de schoenen te schuiven van Hillebrand Koning die al een jaar geen wethouder meer is. Tsssssss….

 2. Paul Vermast

  @ Frank,
  Ik vond het een herkenbare analyse van PvdA fractievoorzitter Wim Esselink in Over Flevoland Gesproken van wethouder Langeweg. De VVD haalt in Dronten alles binnen en het CDA heeft daar geen enkel antwoord op en breekt samen met Leefbaar Swifterbant Dronten het sociale gezicht van de gemeente af. Zwakste schouders zwaarste lasten.

 3. Hillebrand Koning

  Ik heb indertijd ingestemd met de nieuwe spelregels voor de subsidieverdeling, jazeker, daar loop ik niet voor weg. Ik sta daar ook nog steeds achter. Maar die nieuwe spelregels impliceerden op voorhand geenszins dat het MFG de subsidie zou mislopen. Het maakte slechts attent handelen van de gemeente noodzakelijk. Maar het debat ging toch niet zo zeer over het niet binnenhalen van de subsidie, maar over het te laat en/of onjuist informeren van de gemeenteraad door de projectwethouder?

 4. Paul Vermast

  @ Hillebrand,

  Dank voor je verheldering. Natuurlijk ging het debat over het te laat, onjuist en onvolledig informeren van de gemeenteraad. Maar dat was voor de VVD en het CDA geen reden om de PvdA niet te verwijten dat haar wethouder had ingestemd met de wijziging. Dat het daarom niet ging maakte niet uit.

  Kennelijk is dat wat CDA en VVD doen als ze geen inhoudelijk verhaal te houden hebben. Dan richt je de pijlen op een ander en haal je je gelijk met de stemming. Democratie volgens de VVD in Dronten. *tsja*

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This