A deal or no deal? That’s the question

vrijdag 18 december 20090 Reacties

GLKHCHQKopenhagen staat bol van de geruchten deze dagen. Zo vingen wij gistermorgen vanuit het Bella Centre het gerucht op dat we er eigenlijk al uit zijn qua akkoord. Want een deel van de wereldleiders heeft elkaar recent gesproken in Berlijn tijdens de herdenking van de val van de muur. Daar zou de echte deal al zijn gemaakt. De weken daartussen heeft Sarckozy gesproken met de Brazilianen en zijn de Chinezen en Indiërs bewerkt om met de deal in te stemmen.

Maar na de speech van Obama is de teleurstelling bijna voelbaar. Het was geen slecht verhaal, maar ook niet het verwachte leiderschap dat zo noodzakelijk is om de top weer vlot te trekken. Kees Vendrik meldt vanuit het conferentiecentrum dat een akkoord aan een zijden draadje lijkt te hangen.

Mogelijk klapt de top uiteen en daarmee de hoop op een klimaatakkoord. Net als de buitentemperatuur lijken de onderhandelingen nu ook onder het vriespunt te komen. Of er nog wel een akkoord zal komen aan het einde van de dag is steeds meer de vraag.
Naar mate de temperatuur daalt in het conferentiecentrum loopt die in ons GroenLinks Kopenhagen kantoor (foto) verder op. Nieuws maken, geruchten controleren, volgen van de media en natuurlijk het onvermijdelijke twitter. Dirk, Jeroen, Niels en ik proberen met onze mensen ter plaatse Kees Vendrik en Bas Eickhout de sfeer in de conferentie te verslaan naar de buitenwereld. “We zijn sneller dan de NOS” constateerde Dirk net tevreden.

Waardering voor onze inzet vanmorgen op BNR Nieuwsradio. Dat zijn toch wel de fijne momenten als je voor de Nederlandse radio hoort vertellen dat allen GroenLinks het nieuws fatsoenlijk en actueel verslaat van de gehele politiek. ‘Yes we can’.

In 2009 vond de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Kopenhagen. In de Deens hoofdstad moest een nieuw klimaatakkoord worden gesloten.Namens de Europese fractie van GroenLinks was Paul werkzaam in Kopenhagen gedurende de klimaattop. 

Paul Vermast

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.