Gastcolumn burgemeester De Jonge

maandag 13 september 20109 reacties

Burgemeester De Jonge geeft vrijwel alles de ruimte, behalve twitter?

Paul vroeg mij een column te schrijven voor op zijn website. Hij schatte in dat dit de leesbaarheid daarvan zou bevorderen en de kwaliteit zeker niet negatief zou beïnvloeden. Ik hecht aan de mening van Paul altijd waarde.

Column stamt af van het Latijnse woord columna. Dat betekent zuil. Maar Paul heeft toch niets met zuilen, laat staan de verzuiling? Een andere betekenis is schandpaal voor misdadigers of wanbetalers. Ik reken mijzelf tot geen van beide groepen en bij mijn weten word ik ook door niemand tot hen gerekend. Hoewel? Ik hoor veel maar natuurlijk niet alles in Dronten.

Sommigen, onder wie Paul, menen dat dat komt omdat ik niet twitter. Kijk, er zijn gelukkig nog verstandige mensen op deze aardkloot. Bert van Marwijk bijvoorbeeld ( ook Feijenoorder), riep de spelers tijdens het WK voetbal op eens even niet te twitteren. Recent vroeg informateur Ivo Opstelten (eveneens Feijenoorder) aan de betrokkenen bij de formatie even te stoppen met twitteren.

Waarom dit alles? Kennelijk is het van betekenis voor het leveren van een belangrijke prestatie even rust te nemen. Tijd nemen om alle argumenten te wegen. Niet zomaar wat roepen. We jagen elkaar op, reageren alleen nog op incidenten, de politiek hyped van dag tot dag. Het gaat erom verbanden te leren zien, samenhang tussen ontwikkelingen te ontdekken en basis daarvan sturend vermogen te ontwikkelen. In deze complexe tijd een samenleving regisseren doe je niet met oppervlakkige twitters. Het engelse twitter betekent: tjilpen, met een pieperig stemmetje spreken, piepen, trillen, opgewonden giechelen. Niets van dat alles in het openbaar bestuur: geen gepiep, getjilp, geen pieperige stemmetjes en niks geen getril en al helemaal geen opgewonden gegiechel.

Kom op zeg: neem je vak als raadslid serieus en denk vooral niet dat een ander in al die persoonlijke tweets is geinteresseerd. Concentreer je op de inhoud van vraagstukken en op de mensen die daarachter schuilgaan. Zie af van het heen en weer schieten van meninkjes, opvattinkjes en of ervarinkjes in het politiek domein. Probeer daarentegen tot het formuleren van een visie te geraken en gebruik dit nieuwe medium voor andere onderwerpen.

Oeps, is dit nog een column? Een stevige zuil is het geworden, mag ik wel zeggen, maar wie had van mij (ook Feijenoorder) anders verwacht?

Aat de Jonge

9 Reacties

  1. Barry Meijer

    Grappig dat in de twee voorbeelden wordt gezegd “EVEN te stoppen met Twitteren”. Oftewel, later konden ze gewoon op dezelfde voet verder.

    Of de mensen geïnteresseerd zijn in al die persoonlijke tweets? Jazeker, waar is het anders zo groot van geworden? Niet omdat bedrijven zo aantrekkelijk adverteren, dit kwam namelijk veel later pas. En het is ook niet populair geworden omdat mensen bekenden konden volgen want het grootste deel van menig volgerslijst bestaat uit vreemden/onbekenden.

    De redenen die opgesomd worden om niet te Twitteren zijn vaak hetzelfde en even inhoudsloos. Het heeft vaak te maken met het niet uit je ‘comfort zone’ durven komen of geen zin hebben, maar geef dat dan gewoon aan. 🙂

    Just my 2 cents…

  2. Maaike

    Het gevoel dat de gemeenteraad bestaat uit mensen zonder enige persoonlijkheid die alleen formele taal kunnen uitkramen komt weer helemaal terug na het lezen van deze column.

    Het ‘gepiep, getjilp, de pieperige stemmetjes, het getril en het opgewonden gegiechel’ laten zien dat raadsleden ook mensen zijn. De persoonlijke meningen en visies geven aan dat er ook echt iemand achter al dat gebruik van formele taal schuilgaat. En juist dat is wat Twitter zo mooi maakt, het gevoel van persoonlijkheid en betrokkenheid.

    Een visie opbouwen, dat gaat toch het beste als je deze kan delen, opbouwende kritiek kan krijgen, samen met anderen hierover praat en probeert wat anderen vertellen tegenover je eigen visie te stellen? Het is toch mooi als je niet alles achter dichte deuren hoeft te doen, maar in de open wereld kan gooien, waar samenwerken niet alleen met collega’s moet?

    Kijk naar de site die Barry zo mooi heeft opgebouwd; dronten.voorvandaag.nl. Een idee wat ik op mijn weblog heb gezet, waarvan ik de link op Twitter heb gezet, wat Barry heeft gelezen en mee aan de slag is gegaan. Samenwerken en communicatie. En dat allemaal dankzij het ‘gepiep’ van Twitter.

  3. johan

    Feyenoorders. Met een y, niet met een ij. Dat is wat jullie zijn. En in principe kunnen ze wel voetballen, daar in die Kuip, maar om de een of andere reden lukt het niet zo best meer om die puntjes op de i (of de j) te krijgen. Sterkte daarmee…

    Johan (geen Feyenoorder, maar van FC Twente. Landskampioen, weet je nog?)

  4. hillebrand koning

    Feijenoord is helaas vergane glorie

  5. Wilfred

    ” Kom op zeg: neem je vak als raadslid serieus en denk vooral niet dat een ander in al die persoonlijke tweets is geinteresseerd. Concentreer je op de inhoud van vraagstukken en op de mensen die daarachter schuilgaan. Zie af van het heen en weer schieten van meninkjes, opvattinkjes en of ervarinkjes in het politiek domein..”

    Nogal denigrerend over de mening van raadsleden en Drontenaren.. Niet alleen gemeenteleden gebruiken Twitter…
    Ik vind het een verademing de mening van raadsleden over allerlei onderwerpen te lezen en waar ze zich mee bezighouden binnen en buiten de raad.
    Je kunt ze ook nog eens (ongevraagd) van advies dienen, en snel gedachten uitwisselen. Ook met de personen van een andere politieke kleur..
    Erg verhelderend en leerzaam.
    Ik ben gewend dat de raadsleden zich terug trekken in het gemeentehuis, totaan de verkiezingen, en dan gaan ze weer publiek hun “mening” geven.. Meestal wel afgestemd op de publieke opinie… want oei, stel je voor dat je iets zegt dat je een stem zou kosten….
    ‘k durf nu al vast te voorspellen dat onze wethouder rond verkiezingstijd wel weer in de twitter klimt, en ons met allerlei verkiezingsblabla lastig valt…

    Je zou toch verwachten dat een burgemeester juist het nut van Twitter zou zien..
    Een mooie manier om een vinger aan de pols te houden wat er speelt in zijn gemeente.
    Tweetdeck open, zoekopdracht op Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen, en alles wat er gebeurt komt zo op je scherm langs… Veelal veel eerder en sneller dan de “ouderwetse” media kan reageren….

    Ik zeg: tijd voor een gekozen burgemeester…
    Oei.. zal hij toch ook sociale media moeten gebruiken om campagne te voeren…..

    Tot zover voor nu…

  6. Roza

    U staat duidelijk erg ver van uw volk af. De reacties vóór mij spreken boekdelen; als deze column bekend zou zijn onder het grote publiek, verwachtte ik er zeker nog enkele honderden – en goed, een paar die u gelijk geven.
    Mensen met de oogkleppen op, lijken mij nooit wenselijk binnen gemeentelijk bestuur. Laat staan als burgemeester. Het is niet anders, het volk twittert en wilt u weten wat er blijft spelen, zal u toch echt best meegaan met de huidige tijd.
    Twitterstiltes, die overigens geadviseerd en gesuggereerd worden en niet, zoals velen de media blijven nawauwelen, opgelegd of geëist, blijven een keuze. Meestal niet geheel onverstandig, want soms is terug afstand nemen ook goed voor het laten verdwijnen van de eigen tunnelvisie.
    Het volk. U weet wel, die mensen die helaas geen zeggenschap hebben in uw functie, maar wel die mensen die u tevreden wilt houden binnen uw gemeente. Zoals binnen alle gemeentes, het is een zware baan bij sommigen, een valt-wel-mee-baan bij anderen. Dat volk waar u en ik en anderen het maar mee moeten doen, heeft twitter als ruim voldoende medium gekozen. Dat volk volgt wijkagenten en voelt zich weer veilig op straat, want ze horen nu eens regelmatig wat er allemaal wél goed gaat en dat criminelen wél opgepakt worden.
    Dat volk volgt politici en begrijpt eindelijk eens wat meer van al hun partijprogramma’s. Lijkt mij wel héél erg wenselijk aangezien een stem uit onwetendheid een onrealistische stem is.
    Dat volk, wij zijn dat. En uiteindelijk bepaalt toch het volk, of het u nu aanspreekt of niet.

  7. Frank Pels

    Tja…

    Als onze burgervader bedoelt dat niet alles zonder meer op Twitter gezet moet worden, heeft hij wel een punt natuurlijk. Soms kan het geen kwaad om even te wachten, eerst eens met wat mensen te overleggen (kan dit zo?) of er ouderwets een nachtje over te slapen………

    Maar verder is Twitter natuurlijk een fantastisch middel om meningen te peilen, nieuwtjes te vernemen, informatie te vragen of eens een idee voor te leggen aan een aantal mensen.
    Gewoon blijven Twitteren dus…. Raadsleden, maar eigenlijk ook de college-leden. Die college-leden zijn toch verstandig genoeg om te bepalen wat je wel en wat je niet op Twitter zet?

  8. Erwin

    Aat is blijkbaar geen voorstander om nieuwe media te gebruiken voor contact met de burgers. Dat is jammer, want ook in Dronten heerst er bij velen het gevoel dat de plaatselijke politiek ver is verwijderd van de inwoners.

    Het doet me denken aan een citaat van Churchill: “The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter”.

    Ik hoop alleen dat de politiek dit niveau is ontgroeid en bereid is om nieuwe media in te zette. Het echte probleem is dat veel politici veel praten en weinig zeggen, dan val je al snel door de mand met Twitteren. Via nieuwe media worden vaak buikgevoelens geuit, maar dat biedt ook een goede opening om een inhoudelijke discussie te beginnen.

  9. koos

    Zo zet je Dronten dus NIET op de kaart……
    http://player.omroep.nl/?aflID=11420656
    Dronten geeft je ruimte….., maar niet om met moderne middelen zoals Twitter de dialoog met je burgers aan te gaan. Kom eens een middagje bij mij op cursus Aat.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.