30 jaar Tsjernobyl

dinsdag 26 april 20160 Reacties

We waren het ons, deze morgen 30 jaar geleden, niet bewust dat zich in Tsjernobyl een ramp voltrok. Sowieso, ik was acht jaar oud, dus dacht niet verder dan school of Lego-kastelen.

Maar toen de wereld na dagen ontdekte dat er iets verschrikkelijk mis was en grote zorgen en angst zich van West-Europa meester maakte, was ik me daarvan zeer bewust. Ook omdat ik vanuit mijn slaapkamer de koepel van de kerncentrale Borssele kon zien en de koeltorens van Doel (nabij Antwerpen) een vertrouwd beeld waren als we Zeeland uitreden. Net zulke fabrieken als waarmee er heel ver weg een ongeluk was gebeurd en waardoor de sla van de volkstuin weg gegooid moest worden.

Het is dertig jaar later, we zijn een tweede enorme kernramp in het Japanse Fukushima verder, en nog altijd zijn die centrales van Borssele en Doel niet dicht! Nota bene in deze week brengt ‘mijn Vlaamse partij’ (naast GroenLinks ben ik ook lid van onze zusterpartij Groen in België) het schokkende nieuws naar buiten dat de Belgische toezichthouders gevoelig zijn voor politieke druk en er vragen zijn over de onafhankelijkheid van het toezicht. En dat in een tijd dat de zeven Belgische kerncentrales vaker storing lijken te hebben dan de Nederlandse spoorbeheerder ProRail en grote delen van Nederland ‘preventief’ jodiumpillen heeft gekregen voor het geval er iets mis zou gaan.

Het nieuws met betrekking tot de kernramp beperkt zich, op wat herdenkingsnieuws na, tot een bericht dat Nederland 1 miljoen euro extra bijdraagt aan de nog altijd duizelingwekkende kosten om de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp te bestrijden. Het gevoel dat we eigenlijk al dertig jaar te laat zijn om radicaal te besluiten kerncentrales te sluiten leeft volstrekt niet. Zorgen over de Belgische centrales zijn er wellicht in Zeeland en Zuid-Limburg nog het meest, maar eigenlijk lijkt de ramp vooral vergeten. Maken we ons -zoals dertig jaar geleden vermoedelijk- vooral druk over het weer de komende dagen.

Och ja, het slaapt voor de meesten wel zo rustig misschien. Maar ik kan er van wakker liggen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.