20 jaar na de ramp

woensdag 26 april 20060 Reacties

{mosimage}Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat ‘afgelopen nacht’ in Tsjernobyl de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis plaats vond. Ik was 8 jaar en kan me de spanning uit die tijd nog goed herinneren. De spinazie en sla die niet meer mochten worden gegeten. Niet die laatste dagen van april ’86 natuurlijk, maar dagen later toen de ramp pas bekend werd.

Vanuit mijn kinderkamer in Middelburg waar wij toen woonde had ik goed uitzicht op een witte koepel, de kerncentrale van Borssele. Goed kan ik me herinneren dat ik het ongelofelijk eng vond dat er net zo’n fabriek als waarmee heel ver weg een ongeluk was gebeurd en dat zo veel paniek veroorzaakte zo dicht bij stond dat ik die kon zien.

{mosimage}Negentien jaar geleden was er een blokkade, 28 uur lang ging Borssele ‘dicht’. Ik was daarbij en het zou niet de laatste keer zijn dat ik voor de hekken van Borssele zou staan. Nooit Meer Tsjernobyl, Borssele dicht, was de slogan van die tijd.

{mosimage}Het is wrang te beseffen dat morgen de Tweede Kamer spreekt over het langer openhouden van de kerncentrale Borssele. Er lijkt een kamermeerderheid voor langer open blijven van Borssele te zijn. Dat is onvoorstelbaar en onvoorstelbaar stom! Iedere dag dat deze centrale langer open blijft produceren we willens en wetens afval dat 250.000 jaar levensgevaarlijk blijft! Natuurlijk is Borssele een ‘heel veilige centrale’. Net als 20 jaar terug Tsjernobyl. Dat was volgens de Sovjet Unie ook de meest moderne en veilige kerncentrale ter wereld. Dat hebben we geweten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.