“Onderschat? Ja; ik heb het erg onderschat”

zaterdag 20 september 20081 reactie

GroenLinksVandaag vergaderde de Partijraad (PR) voor het eerst na de zomer en dus ook over wat de ‘affaire Duyvendak’ is gaan heten. De Tweede-Kamerfractie en het partijbestuur moesten de gang van zaken verantwoorden rond de affaire. In een lijvig feitenrelaas lichtte Femke Halsema en partijvoorzitter Henk Nijhof de gebeurtenissen toe in de stukken die vooraf naar de PR zijn gestuurd.

Na de pauze was de gehele middag uitgetrokken voor de verantwoording. Maar geheel tegen de gewoonte in was de PR vrij kalm. Natuurlijk; de PR is ongelukkig over de gang van zaken (wie niet binnen GroenLinks) en het aftreden van Wijnand. Verwondering was er ook hoe het nu toch zo ver heeft kunnen komen en de naïveteit waarmee de uitnodiging voor de boekpresentatie naar de media is verstuurd.

Wijnand:

“Onderschat? Ja; ik heb het erg onderschat. De aanvallen werden door de jaren heen minder en minder.  Ik heb naïef bedacht dat alles wel bekend zou zijn en niet tot commotie zou leiden”.

Ook Femke was niet van plan om een schuldige te zoeken buiten GroenLinks:

Het was geen aanval van de rechtse media. De eerste dagen wel hoor; maar in tweede instantie waren het alle media. Maar je kan wel boos zijn op de media; wij hebben de fouten gemaakt die de aanleiding gaven”.

In het tweede deel van de middag was er een debat over GroenLinks en het activisme. De regels die in de jaren ’70 zijn opgesteld door professor Schuyt voor burgerlijke ongehoorzaamheid leiden wel tot consensus bij de meeste GroenLinksers. Hoewel (maar ja, da’s dan ook wel weer heel GroenLinks) niet iedereen het daarmee eens. Sommigen vonden het te legalistisch en ook de openbaarheid zou niet altijd kunnen. 

Al met al kun je concluderen dat er wel accentverschillen zijn over het activisme binnen GroenLinks, maar de tegenstellingen die er gesuggereerd werden blijken er niet te zijn.

Ook voor Wijnand was er een applaus aan het einde van zijn openhartige verklaring waarin hij zichzelf niet spaarde. De PR heeft in doodse stilte naar Femke, Henk en Wijnand geluisterd en daarmee is de kous af.

1 Reactie

  1. Bart van de Hulsbeek

    Ik ben blij dat GL het activisme en de regels van Schuyt (nog steeds) omarmen. Dat maakt het voor iedereen wat gemakkelijker om aan te schoppen tegen zaken waar men het niet mee eens is. Een autoloze zondag bijvoorbeeld.
    De jaren 70, dat is toch weer dik 30 jaar geleden. Dit begint verdacht veel op conservatisme te lijken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This