Kalf bij de koe, zo gek is de Tweede Kamer dus niet!

donderdag 17 maart 20161 reactie

Afgelopen dinsdag kwam een groep boze boerinnen naar de Tweede Kamer om te protesteren tegen een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren; die wil dat kalveren langer bij de koe worden gehouden.

Woedende boerinnen die uit ‘kalverliefde’ massaal in Den Haag te hoop liepen tegen de “emotionele, makkelijk scorende motie”. Want zij wisten “als vrouwen, als moeders, als vrouwen van nu; die al generaties de kalveren voeren” wél wat er goed was voor die beestjes. Over emotionele en makkelijk scorende argumenten gesproken…

Dat iets al heel lang op een bepaalde manier gebeurt is natuurlijk geen reden om dingen te blijven doen zoals ze gaan. Nieuwe inzichten kunnen leiden tot andere manieren van werken. De medische wetenschap is daarvan wellicht nog het meest sprekende voorbeeld.

Onderzoek

Dus moet je gaan kijken of er wetenschappelijk onderzoek is, dat iets over dit onderwerp zegt. En nu wil het geval dat er wel degelijk onderzoek naar is gedaan! Het Louis Bolk Instituut (LBI) heeft in 2006 al een publicatie geschreven met als titel: ‘Kalveren bij de koe, De natuur werkt!’.

De conclusie van het onderzoek is dat een kalf zich prima bij de koe weet te redden, beter groeit en er meer natuurlijk gedrag te zien is bij het koppel koeien. (1) Ook de afgelopen jaren is het door het LBI (internationaal) onderzoek gedaan naar het houden van kalveren bij het koppel. De conclusies van dat onderzoek zijn dat: “zoogsystemen het productievermogen van de dieren verbeteren, vooral voor wat de ontwikkeling en groei van de kalveren betreft, en het kan de werklast van de veehouders verlagen.” (2). Al staan er ook nadelen tegenover zoals bijvoorbeeld een verlaagde melkopbrengst.

Tegelijk stelt ook het LBI dat ‘uit onderzoek blijkt dat de opfok van kalveren via een zoogsysteem nog in de kinderschoenen staat, en er ook nog geen ‘gouden standaard’ bestaat voor bedrijven die ermee aan de slag willen gaan’. Dus meer onderzoek is nodig.

Meer onderzoek

In dat licht bezien is de motie van de Tweede Kamer wellicht wat aan de vroege kant. Immers er zijn nog veel onduidelijkheden die om nader onderzoek vragen; zodat je op basis van meer wetenschappelijke inzichten tot een goede besluitvorming kan komen.

Helemaal gek is de Tweede Kamer met haar motie aan de andere kant dus niet; zoals de emotionele boerinnen graag willen doen voorkomen. Daarbij komt dat ‘een bepaalde tijd’, zoals de motie het verwoord, een rekkelijk begrip is. Laat het aannemen van deze motie voor de staatssecretaris van Landbouw een extra motivatie zijn om nader onderzoek te laten doen. Zodat de sector op basis van goed onderzoek met plannen kan komen, op welke wijze kalveren langer bij de koe gehouden kunnen worden. Dan kan er een debat op inhoud worden gevoerd en kunnen boze boerinnen lekker op de boerderij blijven om voor de dieren te zorgen zoals ze zo graag doen. Mij lijkt dat een win-win situatie.


Bronnen:
1. Bron: Wagenaar en Langhout 2006, pagina 12, Kalveren bij de koe De natuur werkt! (.pdf)
2. Bron: Bickelhaupt et al 2013, pagina 6, Investigating Marketing Opportunities for Dairy Products from Dam Rearing Systems (.pdf)

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten.

Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

1 Reactie

  1. Annemiek van der Meulen

    Kalveren bij hun moeder dat is goed. En, een eerste begin: ‘Laat het aannemen van deze motie voor de staatssecretaris van Landbouw een extra motivatie zijn om nader onderzoek te doen.’ Mooie actie op mijn verjaardag! Ik had me geen beter presentje kunnen wensen Vermast, thanks.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.