5 vragen over de ‘Klimaatflop’

Net terug uit Kopenhagen: Paul Vermast uit Dronten, burgerraadslid van de plaatselijke GroenLinks-fractie. Namens deze partij verzorgde hij de communicatie over de Klimaattop.

1. Hoewas het?

“Tja, ik heb er een dubbel gevoel bij. Inhoudelijk is het natuurlijk een deceptie geworden. Er is geen enkele vooruitgang geboekt. In de trein terug spraken we over de ‘Klimaatflop’. Kijk, de wereldleiders hebben alles gedaan behalve de wereld leiden. De afspraken die zijn gemaakt? Ach, de VS en andere landenhebben een overeenkomstje gesloten, daarmee houden ze zich even bezig. In deze tijd van het jaar komt iedereen met goede voornemens. Ik neem mezelf ook elk jaar voor om af te vallen en daar komt ook niets van terecht.”

2. Anderzijds een mooie ervaring?

“Ja, ik heb genoten in Kopenhagen. Het was prachtig om mee te maken, een mooie week. Ja, ik hield de website bij van GroenLinks, ik zat in het communicatieteam. Het was een interessante werkomgeving.”

3. Was de organisatie echt zo slecht?

“Ik zag vorige week maandag, op de eerste dagvan de top inderdaadlange rijen staan bij het congrescentrum. Greenpeace schonk koffie. Wij zaten elders, in het European Enviroment Agency. Zo’n tien minuten verder met de metro.

4. Daar konden jullie goed werken?

“ja, dat ging hartstikke goed. We verzamelden al het nieuws over de top en plaatsten dat op onze website. we waren snel. De pers wist: als je het nieuws wilt hebben dan moet je bij GroenLinks zijn.”

5. Van de ‘Klimaatflop’ in Kopenhagen terug naar de politiek in Dronten. Is dat niet een grote overgang?

“We zien elkaar in het nieuwe jaar weer. Ik heb wel een paar dagen nodig om bij te slapen en alle indrukken te verwerken. We gaan ons voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. Als het niet lukt om mondiaal met een goed klimaatbeleid te komen, dan moet het maar op lokaal niveau.”

Bron: De Stentor, 23 december 2009
(Helaas niet online)